11 juli 2023
Wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling en doorschuifregeling. Hoe zit dat?
Fiscaal

Bron: VNACC

Zodra u aandelen vervreemdt bent u op dit moment 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd over de (economische) waarde van de aandelen minus de verkrijgingsprijs. Daarnaast is er nog erf- of schenkbelasting verschuldigd, in de situatie dat aandelen worden geschonken aan de volgende generatie of de aandelen vererven.

Om de continuïteit van de onderneming te waarborgen zijn in de fiscale wetgeving regelingen opgenomen waarbij, onder voorwaarden, de heffing van inkomstenbelasting kan worden doorgeschoven naar de verkrijger van de aandelen en de erf- of schenkbelasting kan worden beperkt of zelfs geheel onverschuldigd blijft.

Deze regelingen zijn fiscaal erg gunstig maar worden in 2024 en 2025 waarschijnlijk aangepast, zoals aangekondigd in de recentelijk gepubliceerde voorjaarsnota van het kabinet.

De voorgestelde wijzigingen zien (vereenvoudigd gesteld) op:

  • Vrijstelling 100% van de going concern waarde van de onderneming tot 1.5 mio euro en 70% over het meerdere aan ondernemingsvermogen in plaats van een vrijstelling tot 1.2 mio en een vrijstelling van 83% van het meerdere;
  • Verhuurd vastgoed aan derden komt niet meer in aanmerking voor deze fiscale regelingen;
  • Versoepeling van de bezits- en voortzettingseis;
  • Afschaffing dienstbetrekkingseis;
  • Alleen nog voor reguliere aandelen met een minimaal belang van 5%.

Bent u benieuwd of er in uw situatie actie vereist is? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder. Zij kunnen u verder adviseren.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Kees de Vries

Partner Giessen

Sparren kees[92]
Deel dit bericht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden