De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   11 maart

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Afgelopen maandag 4 maart heeft de staatssecretaris van Financiën meer informatie gegeven over het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. Wij informeren u alvast.

Afgelopen maandag 4 maart heeft de staatssecretaris van Financiën eindelijk meer informatie gegeven over het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. Dit wetsvoorstel werd in september 2018 aangekondigd in de aanbiedingsbrief bij het pakket Belastingplan 2019. Het wetsvoorstel is ook wel bekend als de ‘DGA-taks’. Als een DGA een schuld op zijn vennootschap heeft die hoger is dan € 500.000,- dan wordt deze schuld belast met dividend.

Tot 1 april 2019 is het conceptwetsvoorstel onderhevig aan internetconsultatie. Toch willen wij u alvast informeren over de eerste opzet. 

Aandachtspunten conceptwetsvoorstel

De volgende aandachtspunten komen naar voren in het conceptwetsvoorstel:

  • Indien de DGA meer dan € 500.000 heeft geleend van zijn vennootschap, dan wordt dit als fictief dividend belast;
  • De grens van € 500.000 geldt voor de schulden van de DGA en zijn partner. Het maakt niet uit dat de partner zelf geen aandelen heeft in de vennootschap. Dit geldt ook voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Indien zij ook geld hebben geleend bij de vennootschap, dan wordt dit bij de schulden van de DGA geteld;
  • Als u bij meerdere vennootschappen geld leent en u heeft bij deze vennootschappen 5% of meer van de aandelen in handen (direct of indirect aanmerkelijk belang), dan worden de schulden opgeteld;
  • Eigenwoningschulden worden uitgezonderd als schuld, zolang een hypotheekrecht is verstrekt aan de vennootschap. Deze eis geldt niet voor bestaande eigenwoningschulden tot en met 31 december 2021;
  • Ter voorkoming van dubbele belastingheffing (dividend), wordt de schuld boven de € 500.000 na betaling van dividend vastgesteld op het nieuwe hogere bedrag. Indien de schuld het nieuwe bedrag overstijgt, bent u alleen dividend verschuldigd over de nieuwe hoogte minus het hogere vastgestelde bedrag;
  • Voor schulden tot € 500.000 blijft de verplichting bestaan dat het geld alleen geleend mag worden voor zakelijke doeleinden;
  • Schulden worden niet verrekend met vorderingen die u heeft op de vennootschap. De schulden worden apart bezien.

Meer informatie

Zodra de uitkomsten van de internetconsultatie bekend zijn, zullen wij u verder informeren. Mocht u voor die tijd vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Eveline van der Wel.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over het wetsvoorstel 'Wet excessief lenen bij eigen vennootschap'? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Benut u de werkkostenregeling optimaal?
 Nieuws   21 februari

Benut u de werkkostenregeling optimaal?

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Deze regeling kan op verschillende manieren worden gebruikt. 

Lezen
 Blog   19 februari

Bedrijfsopvolging deel 3

Vandaag het laatste onderdeel van de blogs van Eveline over bedrijfsopvolging. Deze keer besteedt zij aandacht aan de dienstbetrekkingseis. Wat houdt deze eis precies in en welke gevolgen heeft de eis voor het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling?

Lezen
 Blog   7 februari

Druk, druk, druk, maar levert dat ook winst op?

Is uw agenda constant volgepland? Ervaart u drukte en heeft u vaak tijd tekort? Vaak worden deze vragen bevestigend beantwoord. De drukte valt te verklaren door de omzetgroei in het Nederlandse MKB. Kees geeft in zijn blog aan waarom drukte niet altijd zorgt voor meer winst. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam