De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws   9 juni 2020

Werkgever kan flink geld verdienen met de WKR

Door: Joanita Bergshoeff

Veel werkgevers zijn huiverig om de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) volledig te benutten. Al die vergoedingen en verstrekkingen moeten immers ook betaald worden. Dat is echter een misvatting. Door loon uit te ruilen voor vergoedingen, betaalt de werkgever niets. Wel dragen werkgever én werknemer flink minder belasting en premies af. Zo levert de WKR dus letterlijk geld op!

Sinds de invoering van de WKR laten veel werkgevers geld liggen. Door werknemers de mogelijkheid te geven een deel van hun brutoloon te ruilen voor fiscaal voordelige vergoedingen en verstrekkingen, kan de werkgever namelijk geld besparen. Hij betaalt over het geruilde deel van het salaris immers geen sociale lasten. Hoe meer loon de werknemer inruilt voor fiscaal vriendelijke vergoedingen, hoe meer dit oplevert. Ook werknemers hebben hier baat bij: zij betalen over dat deel van hun loon geen loonheffingen. Tijd om het cafetariamodel in ere te herstellen!

Vrijheid voor vergoedingen

Binnen de vrije ruimte van de WKR mag de werkgever alles onderbrengen, zolang het aan de gebruikelijkheidstoets voldoet. Veel werkgevers kijken of ze binnen de WKR alle bekende vergoedingen kunnen blijven aanbieden. Door daarop te focussen, missen ze echter nieuwe kansen die de WKR biedt. Door de nieuwe keuzevrijheid kunnen ze de vergoedingen en verstrekkingen juist beter laten aansluiten bij de wensen van werknemers en de behoeften van de organisatie. Zo is het voor werknemers ook veel aantrekkelijker om daarvoor een deel van hun salaris in te zetten.

Beleid en aantrekkelijke extraatjes

Neem een organisatie die een uitgebreid gezondheidsbeleid voert. Deze kan een pakket vergoedingen voor gezondheidsmaatregelen bieden, van een abonnement op het zwembad tot een fiets van de zaak. Zo hebben werknemers heel wat te kiezen, en draagt de vergoeding toch altijd bij aan het gezondheidsbeleid. Een andere organisatie wil graag jong, hoogopgeleid talent aantrekken. Zij biedt aflossing van de studieschuld als uitruilbare vergoeding aan. De organisatie vergroot haar aantrekkingskracht, en de werknemer kan belastingvrij – en dus een stuk sneller – zijn schuld aflossen.

Uitruilen in de praktijk

Hoe werkt dat uitruilen in de praktijk? Eerst stelt de organisatie vast welke doelen hij nastreeft. Een doel kan zijn: zorgen dat werknemers met de nieuwste technologie bereikbaar zijn. Dan ontwerpt u een keuzepakket aan vergoedingen en verstrekkingen, van internetabonnementen tot smartphones. Daar kan ook de populaire pc-privéregeling weer in opgenomen worden. Ook hiervoor kan de werkgever de regels en maximale kosten zelf bepalen. Werknemers kunnen op deze zaken intekenen, tegen een deel van hun brutoloon. De organisatie houdt in de gaten hoeveel vrije ruimte wordt benut. Is er tegen het einde van het jaar ruimte over, dan kan u de werknemers erop wijzen dat ze nog fiscaal voordeel kunnen behalen.

Grens aan het voordeel

Natuurlijk is het fiscale voordeel begrensd. De vrije ruimte is in 2020 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. De vrije ruimte is 1,2% over het meerdere van de fiscale loonsom hoger dan 400.000 euro. Indien de totale vrije ruimte wordt overschreden, dan is het meerdere belast met 80% eindheffing (voor rekening van de werkgever). Werkgevers die het cafetariamodel gebruiken, hoeven zich echter weinig zorgen te maken. Werknemers betalen de zaken die ze kiezen immers van hun eigen brutoloon. Ze kiezen dus alleen zaken die ze echt nuttig of nodig vinden. Daardoor is het ook niet zinvol om de maximale vrije ruimte per werknemer te berekenen. Het ene jaar gebruikt de ene werknemer wat meer ruimte, het volgende jaar de andere.

Laat voordeel niet liggen

Veel werkgevers zitten op een grote zak met geld, zonder het door te hebben. Het loont altijd om de vrije ruimte – en zinvolle gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen – volledig te benutten. Natuurlijk kan de organisatie ervoor kiezen om vergoedingen en verstrekkingen als extraatje te bieden. Een uitstekende arbeidsvoorwaarde. Maar ook organisaties die op de centen willen letten, hebben voordeel van de WKR. Via het cafetariamodel levert het ze immers geld op.

Optimaal gebruik maken van de WKR

Door middel van het uitruilen van loon voor een onbelaste vergoeding of verstrekking.

Doel van de organisatie Keuzepakket aan vergoedingen en verstrekkingen
Zorgen dat de werknemers met de nieuwste technologie bereikbaar zijn
 • Internet abonnement
 • Telefoon abonnement
 • Smartphone
 • Ipad
 • PC
Zorgen voor voldoende aandacht voor de gezondheid van medewerkers
 • Abonnement zwembad
 • Abonnement sportschool
 • (Elektrische) Fiets van de zaak
Aantrekken van jong, hoogopgeleid talent
 • Aflossen van de studieschuld
Het stimuleren van flex-/thuiswerken
 • Internet abonnement
 • Telefoon abonnement
 • Smartphone
 • Ipad
 • PC
 • Inrichting werkplek thuis

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over de WKR? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van uw nieuwe arbeidsvoorwaarden én optimaal gebruik maken van de WKR? Bel dan met onze HR- of salarisadviseurs of vul ons contactformulier in!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   9 juni 2020

WAZO partnerverlof en ketenmachtiging UWV

Voor kinderen geboren vanaf 1 juli 2020 hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Aanvullend partnerverlof wordt betaald door de werkgever, en deze krijgt dat weer vergoed door het UWV. 

Lezen
Bedragen minimumloon 2020
 Nieuws   3 juni 2020

Bedragen minimumloon vanaf juli 2020

De bedragen van het minimumloon vanaf 1 juli 2020 vindt u hier. Alle medewerkers hebben recht op het wettelijk minimumloon. Het minimumloon is van toepassing op vast en tijdelijk personeel. Dat staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).
 

Lezen
SLIM subsidieregeling
 Nieuws   2 juni 2020

SLIM: subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB

Werkgevers die hun mensen in staat stellen zich continu te ontwikkelen, weten de beste mensen aan zich te binden. Met de SLIM-regeling wil de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een leerrijke werkomgeving stimuleren in het mkb. Misschien biedt juist deze periode uw organisatie ruimte om tijd te investeren in het ontwikkelen van uw medewerkers.
 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam