De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   8 juni 2020

WAZO partnerverlof en ketenmachtiging UWV

WAZO Partnerverlof

Bron: het UWV

Voor kinderen geboren vanaf 1 juli 2020 hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Een betere start voor het hele gezin dus!

Geboorteverlof voor partners

Het geboorteverlof voor partners (ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd) is eenmaal het aantal werkuren per week (dus maximaal 5 dagen). De werkgever betaalt dit verlof volledig. De werknemer kan deze dagen aanvragen en opnemen in de eerste 4 weken na de bevalling. De werknemer heeft geen recht op extra geboorteverlof bij de geboorte van een meerling.

Aanvullend geboorteverlof per 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 extra weken aanvullend geboorteverlof aanvragen. Een partner kan dan in totaal maximaal 6 weken verlof opnemen. De eerste week kan direct na de bevalling worden opgenomen of in de eerste 4 weken na de bevalling. De maximaal 5 extra weken moeten worden opgenomen in het eerste halfjaar na de bevalling. De werknemer moet wel eerst het geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur per week opnemen.

Ook kan de werknemer minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen of het verlof verspreiden over een langere periode dan 5 weken. Dit moet de werknemer overleggen met de werkgever. Werknemers kunnen het aanvullende geboorteverlof aanvragen bij de werkgever en dit moet in hele weken.

Voor de aanvraag geldt een ruime periode: van 4 weken voorafgaand aan de eerste dag van het extra geboorteverlof tot 4 weken na afloop van de laatste dag van het verlof. Dit is dus anders dan bij het gewone geboorteverlof. De werknemer heeft gedurende het aanvullende geboorteverlof recht op 70% van het maximumdagloon.

Aanvullend partnerverlof wordt betaald door de werkgever, en deze krijgt dat weer vergoed door het UWV. De werkgever kan besluiten deze uitkering aan te vullen, maar is hiertoe in beginsel niet verplicht, tenzij de toepasselijke cao hierover iets anders bepaalt.

Ketenmachtiging UWV

Wilt u dat wij als intermediair optreden en uw personeelszaken bij het UWV regelen? Dan hebben wij een ketenmachtiging nodig. Vanaf heden is het alleen nog mogelijk om bij het werkgeversportaal van het UWV met eHerkenning niveau 3 in te loggen. eHerkenning is in het kort te omschrijven als een soort DigiD voor organisaties die ingeschreven staan in het KvK handelsregister.

Om voor u in te kunnen inloggen bij het UWV hebben wij van u een eHerkenning-ketenmachtiging nodig. U kunt deze ketenmachtiging vastleggen bij elke gecertificeerde leverancier die ketenmachtigingen levert. QuoVadis -de leverancier waar wij mee werken- is er daar één van.

Omdat wij het u zo makkelijk mogelijk wensen te maken bespreken wij graag met u voor welke diensten wij gemachtigd moeten worden bij het UWV. Vervolgens zullen wij u per e-mail via QuoVadis een ketenmachtigingen-registratieformulier sturen. Vanuit de e-mail van QuoVadis volgt u het onderstaande proces:

  • Stap 1: Druk het contract af en laat het door de wettelijk bevoegde(n) ondertekenen op elke pagina.
  • Stap 2: Maak een kopie van de identiteitskaart, het paspoort of het rijbewijs van de wettelijk bevoegde(n).
  • Stap 3: Verstuur het getekende contract én het kopie van het id bewijs naar:

QuoVadis
Postbus 18
8200AA Lelystad

Zodra de controles door ons en QuoVadis zijn afgerond, wordt de ketenmachtiging actief en kunnen wij bij het werkgeversportaal zaken voor u doen.

Aan deze QuoVadis ketenmachtiging zijn geen directe kosten voor u verbonden. Wij als intermediair hebben hierover afspraken gemaakt met de QuoVadis leverancier.

Wij hopen dat wij u op deze wijze kunnen ondersteunen bij aanvragen via het UWV werkgeversportaal. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over het WAZO partnerverlof of andere verlofzaken? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Hulp nodig?

Heeft u vragen over het WAZO partnerverlof of andere verlofzaken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Bedragen minimumloon 2020
 Nieuws   3 juni 2020

Bedragen minimumloon vanaf juli 2020

De bedragen van het minimumloon vanaf 1 juli 2020 vindt u hier. Alle medewerkers hebben recht op het wettelijk minimumloon. Het minimumloon is van toepassing op vast en tijdelijk personeel. Dat staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). 

Lezen
SLIM subsidieregeling
 Nieuws   2 juni 2020

SLIM: subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB

Met de SLIM-regeling wil de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een leerrijke werkomgeving stimuleren in het mkb. Misschien biedt juist deze periode uw organisatie ruimte om tijd te investeren in het ontwikkelen van uw medewerkers.
 

Lezen
Advieswijzer Verlofregelingen 2020
 Advieswijzer   27 januari 2020

Advieswijzer Verlofregelingen 2020

Het kabinet heeft aangegeven om de mogelijkheden voor verlof van werknemers uit te breiden. Voor al deze verlofvormen gelden aparte regels en voorwaarden. In onze Advieswijzer Verlofregelingen 2020 lichten wij een aantal vormen nader toe.  

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden