De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   4 september 2019

De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld

De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld

Bron: Nextens

Volgens de belastingplannen voor 2020 dient er een aanvullende lastenverlichting te komen voor de middeninkomens. Het zou gaan om ongeveer 3 miljard euro en daar moet het bedrijfsleven aan meebetalen. De eerder beloofde verlaging van de winstbelasting (voor winst vanaf € 200.000) is nog een jaar uitgesteld, waardoor het vennootschapsbelasting (Vpb)-tarief pas daalt in 2021 en minder hard dan eerder was afgesproken. Dit is besloten door de coalitiepartijen tijdens de onderhandelingen over de belastingplannen 2020.

Stijgende lonen

Door de lichte rem op de lastenverlichting voor bedrijven moet er 1 miljard euro vrij komen en de overige 2 miljard euro wordt vrijgemaakt via de begroting. Deze oplossing zat er al een tijdje aan te komen. Op de partijbijeenkomst van de VDD gaf premier Mark Rutte immers al aan dat de winsten van bedrijven blijven stijgen, maar dit is niet terug te zien in de lonen van werknemers. En dat moet volgens Rutte veranderen.

Ook voor de andere coalitiepartijen was de extra lastenverlichting voor de middeninkomens een belangrijke zaak. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de lonen dit jaar en volgend jaar stijgen met gemiddeld 2,5%, met als gevolg een koopkrachtstijging van 1,2% voor volgend jaar. Dit is voor de coalitie niet voldoende.

Vpb-tarief

In de belastingplannen voor 2019 werd gesteld dat het Vpb-tarief in de tweede schijf (vanaf €200.000 winst) in 2020 zou gaan dalen van 25% naar 22,55%. In 2021 zou dit dan verder dalen naar 20,5%. In de nieuwe plannen blijft het Vpb-tarief volgend jaar op 25% en in 2021 daalt dit naar 21,7%. De daling in de eerste schijf van 19% naar 16,5% in 2020 blijft hetzelfde.

De nieuwe plannen roepen veel kritiek op. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland geven aan dat er onzekerheid heerst door de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. De maatregelen hebben daardoor niet alleen effect op de multinationals, maar ook op tienduizenden MKB bedrijven.

Zelfstandigenaftrek

In de nieuwe plannen is ook de afbouw van de zelfstandigenaftrek opgenomen. De zelfstandigenaftrek moet in tien jaar tijd dalen van maximaal €7.280 naar ongeveer €5.000.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over het Vpb-tarief? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten over dhet Vpb-tarief?

Eveline vertelt u hier graag meer over. Neem contact met haar op!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen.
 Nieuws   26 augustus 2019

Personeel in dienst dat een opleiding volgt? Maak gebruik van de subsidie Praktijkleren!

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. Wij nemen de subsidieregeling Praktijkleren samen met u door.

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?
 Blog   20 augustus 2019

Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Stel, u krijgt een schenking en u bent getrouwd. Heeft uw echtgenoot dan ook recht op de schenking of erfenis? Of is deze alleen voor u bestemd? En wat kunt u doen? Met deze blog helpt Eveline u graag een handje op weg.

Lezen
Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?
 Nieuws   1 augustus 2019

Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?

Als medewerkers een auto van de zaak hebben en van baan wisselen, dan moet vaak het leasecontract van de auto worden afgekocht. Onder bepaalde voorwaarden is de afkoopsom aftrekbaar.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam