De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   22 juli

Betaalt u belasting voor een vakantiewoning in het buitenland?

Als u een vakantiewoning heeft, dan moet u hierover belasting betalen in Nederland. Ook een vakantiewoning in het buitenland geldt als vermogen in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.

Bron: SRA

Als u een vakantiewoning heeft, dan moet u hierover belasting betalen in Nederland. Ook een vakantiewoning in het buitenland geldt als vermogen in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. In beginsel moet u Nederlandse inkomstenbelasting betalen over uw buitenlandse vakantiewoning, maar meestal kunt u een gedeeltelijke vermindering krijgen. Hierdoor voorkomt de Belastingdienst dat u dubbel belasting betaalt.

Vakantiewoning is tweede woning

Een vakantiewoning is een tweede woning. Zo’n woning valt niet in box 1 maar in box 3 van de inkomstenbelasting. Hierdoor is de hypotheekrente van een vakantiewoning niet aftrekbaar, ook niet als die vakantiewoning in het buitenland staat.

Belast in box 3

In Nederland is de vakantiewoning belast in box 3 voor de WOZ-waarde. Hoeveel belasting u moet betalen, hangt af van de omvang van uw vermogen. Hoe meer vermogen u heeft, hoe meer belasting u moet betalen in box 3. U betaalt in 2019 maximaal 1,68% belasting over de waarde van uw vakantiewoning. Hierbij uitgaande van het maximale forfaitaire rendement van 5,60% belast met 30% inkomstenbelasting.

Geen WOZ-waarde bekend?

In Nederland wordt er geen WOZ-waarde toegekend aan vakantiewoningen gelegen in het buitenland. In deze situatie moet u uitgaan van de waarde van uw woning bij vrije verkoop (waarde in het economisch verkeer).

Opbrengst verhuur onbelast

Wanneer u uw tweede woning gedeeltelijk verhuurt, dan hoeft u geen belasting te betalen over de huuropbrengst. U betaalt namelijk al belasting in box 3. De eventuele kosten die u maakt voor het verhuur, zoals onderhoudskosten, kunt u daardoor ook niet aftrekken. Als u een buitenlandse woning verhuurt, dan is het mogelijk dat u belasting over de huuropbrengsten moet betalen in het buitenland.

Tweede woning opgeven als eerste woning

Soms proberen mensen hun vakantiewoning op te geven als eerste woning. Dit gebeurt vooral als mensen in een huurwoning wonen en zo de hypotheeklasten van de vakantiewoning in box 1 willen aftrekken. Dit mag alleen als u kunt bewijzen dat het centrum van uw sociale en economische leven in de vakantiewoning plaatsvindt. Er wordt dan gekeken naar waar u en uw partner werken, waar u lid bent van verenigingen, waar uw kinderen naar school gaan, etc. Ook is de gemeente waarin u staat ingeschreven van belang.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de belasting voor vakantiewoningen? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van een vakantiewoning?

Neem contact met ons op! Onze fiscalist vertelt u hier graag meer over.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Vanaf 2020 stijgt de bijtelling voor een elektrische auto van 4% naar 8%.
 Nieuws   17 juli

Klimaatakkoord: bijtelling elektrische auto’s stijgt naar 8%

Heeft u een elektrische auto van de zaak en gebruikt u deze ook voor privé? Let dan goed op, want vanaf 2020 stijgt de bijtelling van 4% naar 8%. Deze regeling maakt onderdeel uit van het Klimaatakkoord.

Lezen
Update Special Lonen 2019
 Nieuws   10 juli

Update Special Lonen 2019

De Special Lonen heeft een update gekregen. Met de nieuwste cijfers en actualiteiten rond wet- en regelgeving. Denk daarbij aan de bijtelling auto, minimumlonen, premiepercentages en Wet arbeidsmarkt in balans. Bekijk hier de belangrijkste wijzigingen. 

Lezen
 Nieuws   27 juni

Geschenkvrijstelling eigen woning spreiden

Overweegt u een schenking of verkrijgt u een schenking voor een eigen woning? Dan heeft u geluk, want het is nu mogelijk om de schenking onder voorwaarden te spreiden over drie jaren. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam