De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws  10 juli

Update Special Lonen juni 2019

Update Special Lonen 2019

Bron: SRA  

De Special Lonen heeft een update gekregen met de nieuwste cijfers en actualiteiten rond wet- en regelgeving. 

In deze update vindt u actuele wet- en regelgeving en cijfers over onder andere de auto van de zaak, het minimumloon, het dga-pensioen, het LIV en LKV, de Wet arbeidsmarkt in balans en de Wet DBA. Alle informatie overzichtelijk in een document.

Belangrijkste updates in de Special Lonen 2019

1. Auto van de zaak

In 2019 verandert er niets in de bijtelling voor nieuwe auto’s met een CO2-uitstoot van meer dan 0 gram per kilometer. Deze blijft gehandhaafd op 22%. Wel gaat de bijtelling voor de duurdere elektrische auto veranderen, de zogenoemde Tesla-taks. Ook voor alle auto’s, elektrische en niet-elektrische, die in 2014 voor het eerst op kenteken zijn gezet, gaat de bijtelling in de loop van 2019 veranderen.

2. Het minimumloon

Het wettelijk minimumloon stijgt per 1 juli 2019 met 1,23%. Daarmee komt het minimumloon per maand uit op € 1.635,60. Het minimumloon geldt voor werknemers van 21 jaar en ouder. Het minimumloon geldt bij een volledige werkweek. Hoeveel uur dit per week is, verschilt per branche. Dit kan 40 uur zijn, maar sommige branches hanteren een kortere werkweek. Vandaar dat er ook geen minimumuurloon bestaat.

3. Het dga-pensioen

Het opbouwen van een pensioen voor de dga in eigen beheer (PEB) is niet meer mogelijk. Reeds bij de eigen bv opgebouwd pensioen kan worden afgekocht of omgezet in een oudedagsverplichting. Een voorwaarde is dat een informatieformulier aan de fiscus verstrekt wordt. Besloten is de termijn voor het inleveren hiervan – onder voorwaarden – te verlengen.

4. Het LIV en LKV

De grenzen voor het uurloon voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) zijn voor het jaar 2019 vastgesteld. De grenzen zijn aangepast vanwege de stijging van het minimumloon per 1 januari 2019.

Vanaf 2018 krijgen werkgevers die oudere uitkeringsgerechtigden, arbeidsbeperkten of werknemers die onder de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden in dienst nemen, recht op zogenaamde loonkostenvoordelen (LKV’s). De voorwaarden hiervoor blijven in 2019 gelijk, behalve wat betreft een aanpassing in het begrip kalendermaand.

Als bij aanvang van de dienstbetrekking aan de voorwaarden wordt voldaan, kan de werkgever gedurende drie jaar een verzoek tot een tegemoetkoming indienen. Voor het ‘LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer’ geldt een periode van één in plaats van drie jaar.

5. De Wet arbeidsmarkt in balans

Het kabinet is het eens over een forse herziening van het arbeidsrecht. Met de Wet arbeidsmarkt in balans wordt hier uitvoering aan gegeven. Het ontslagrecht wordt versoepeld, maar er komt ook een mogelijkheid gedurende een langere periode tijdelijke contracten aan te gaan. Ook de regels inzake een transitievergoeding bij ontslag worden herzien.

6. De Wet DBA

Het kabinet wil de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) vervangen. Dit is aangekondigd in het regeerakkoord van het kabinet in oktober 2017. Deze wet zorgt namelijk voor te veel onrust en onzekerheid onder zzp’ers en hun opdrachtgevers.

Handhaving van de Wet DBA is opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2020, met uitzondering van ‘kwaadwillenden’: dat zijn die situaties waarin evident sprake is van een dienstbetrekking. Over de einddatum van het opschorten van de handhaving zal pas een mededeling worden gedaan zodra duidelijk is of alle voorgenomen maatregelen gaan werken.

Bent u benieuwd naar de Update Special Lonen 2019? Deze kunt u via de onderstaande link downloaden.

Update Special Lonen 2019

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de Update Special Lonen 2019? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff 

Salarisadministrateur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten over de Update Special Lonen 2019?

Neem contact met ons op! Eén van onze adviseurs vertelt u hier graag meer over. 

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   27 juni

Spreiden geschenkvrijstelling eigen woning: nu wel mogelijk!

Overweegt u een schenking of verkrijgt u een schenking voor een eigen woning? Dan heeft u geluk, want het is nu mogelijk om de schenking onder voorwaarden te spreiden over drie jaren.

Lezen
In 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun personeel.
 Blog   24 mei

De werkgeverslasten blijven stijgen: ook in 2019!

Als ondernemer met personeel in Nederland ben je verplicht om werkgeverslasten te betalen. Ook in 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun werknemers. Kees de Vries geeft in zijn blog verklaringen voor de stijgende werkgeverslasten.

Lezen
Met ingang van 1 juli 2019 veranderen de bedragen van het minimumloon
 Nieuws   16 mei

Nieuwe bedragen 
minimumloon per 1 juli

Met ingang van 1 juli 2019 veranderen de bedragen van het minimumloon. Het wettelijk minimumloon wordt verhoogd naar € 1635,60 bruto per maand. In dit nieuwsbericht geven wij een overzicht van de veranderingen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam