De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws  10 december 2020

Uitbreiding overige fiscale maatregelen 

Bron: SRA

De meeste fiscale maatregelen lopen per 31 december 2020 af. Het kabinet verlengt daarom een aantal fiscale maatregelen tot 1 april 2021. Het gaat daarbij om het uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen, dat blijft gehandhaafd tot 1 april 2021 in plaats van tot 1 januari 2021. De verlenging tot 1 april 2021 geldt ook voor het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers, de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen, het btw-nultarief op mondkapjes en het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters bij een hypotheek-betaalpauze.

Verder geldt er tot 1 april 2021 een btw-tarief van 0% op COVID-19-vaccins en -testkits. 

Daarnaast is besloten om de eenmalige tegemoetkoming voor de horeca voor voorraad- en aanpassingskosten vrij te stellen voor de winstbelasting. Deze tegemoetkoming bedraagt 2,8% van het omzetverlies in de periode oktober tot en met december 2020, en wordt automatisch toegevoegd aan de TVL over het vierde kwartaal 2020.

Krediet ten behoeve van vouchers reisbranche

Er komt een zogenaamde voucherkredietfaciliteit voor de reisbranche. Hiermee kunnen reisgarantiefondsen een aanvullende lening van de overheid krijgen, waarmee ze vervolgens een lening kunnen verstrekken aan reisorganisaties voor het terugbetalen van vouchers aan consumenten. 

Het krediet kan alleen gebruikt worden voor het terugbetalen van vouchers. De vouchers moeten zijn afgegeven in de periode van 12 maart t/m 31 december 2020. Het maximaal te financieren bedrag per onderneming is 80% van de waarde van de vouchers. Per reisorganisatie kan maximaal € 50 miljoen krediet worden verkregen. Voorwaarde voor een lening is dat de onderneming voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus in de kern gezond was. De leningen dienen in zes jaar te worden afgelost, waarbij nog wordt nagedacht over de te betalen rente en over voorwaarden en aanvullende eisen, zoals een verbod op het uitkeren van dividenden of bonussen.

Wederom versoepeling uitstel van belastingbetaling

Uitstel van betaling van belastingschulden is nu mogelijk tot 1 april 2021. Dat was eerder tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat ondernemers tot uiterlijk 1 april 2021 uitstel van betaling of een verlenging van al verleend uitstel kunnen aanvragen. Voor ondernemers die na 1 januari 2021 voor de eerste keer uitstel aanvragen, betekent dit dat zij tot 1 april 2021 niet aan hun nieuwe betalingsverplichtingen hoeven te voldoen. Ondernemers die al eerder een aanvraag voor drie maanden hadden ingediend, kunnen verlenging van het uitstel tot 1 april 2021 aanvragen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hebben gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 april 2021. 

De opgebouwde belastingschuld tijdens de periode van het uitstel moet vanaf 1 juli 2021 in 36 termijnen worden afbetaald. Dit blijft ongewijzigd.

Vragen?

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht:

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden