Wij willen u graag informeren over de subsidieregeling praktijkleren. Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. Ook wanneer u dit jaar voor het eerst kennis maakt met praktijkleerlingen kan deze regeling interessant zijn.
Voor het studiejaar 2019-2020 kunt u subsidie aanvragen vanaf 1 juli 2020. Wij kunnen u hierbij helpen.
De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student, maar ook van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). De subsidieregeling richt zich vooral op:
- Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt voor wie toegang tot de arbeidsmarkt een probleem is;
- Studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel;
- Wetenschappelijk personeel, dat onmisbaar is voor de Nederlandse kenniseconomie.
U krijgt beter opgeleid personeel en zij zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt.
De subsidie is maximaal € 2.700,- per praktijk- of werkleerplaats per schooljaar. De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal weken waarin de deelnemer praktijkbegeleiding kreeg in het school-/studiejaar. De voorwaarden voor de subsidieregeling Praktijkleren verschillen per onderwijscategorie.
Onderwijscategorieën:
- Vmbo/VSO/PRO
- Mbo
- Hbo
- Promovendi/toio’s
De Subsidieregeling praktijkleren wordt in de studiejaren 2019/2020 tot en met 2021/2022 uitgebreid met een extra compartiment. Erkende leerbedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie kunnen bovenop de gebruikelijke subsidie praktijkleren een extra subsidiebedrag aanvragen als zij een bbl leerplek aanbieden. Bij de aanvraag van de subsidieregeling praktijkleren moet het erkende leerbedrijf melden of het behoort tot de sector landbouw, horeca of recreatie. De hoofdactiviteit van het erkende leerbedrijf dat de opleiding in de praktijk verzorgt, moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan onder één van de SBI-codes voor landbouw, horeca of recreatie.
Werkgevers kunnen als gevolg van de coronacrisis te maken hebben gehad met gedwongen sluiting van 16 maart 2020 tot en met 19 mei 2020. De hoogte van de subsidie praktijkleren is afhankelijk van het aantal weken dat een leerbedrijf een BBL-student begeleidt. Voor werkgevers die te maken hebben met gedwongen sluiting tot en met 19 mei brengt RVO de weken waarin zij de BBL-studenten niet konden begeleiden, niet in mindering op de subsidie. Ditzelfde geldt voor bedrijven die weliswaar niet gedwongen gesloten waren, maar die toch moesten sluiten, omdat voortzetting van het bedrijf, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM, niet verantwoord was.
Uw aanvraag moet u uiterlijk 16 september 2020 voor 17.00 uur indienen. U stuurt uw aanvraag in na afloop van het studiejaar. Bij de aanvraag hoeven geen documenten meegezonden te worden. Bij controle kunnen de onderliggende stukken worden opgevraagd. Uitgangspunt bij de regeling is dat de administratieve lasten bij een aanvraag zo beperkt mogelijk zijn.
Via het eLoket kunt u de aanvraag voor de subsidieregeling digitaal indienen. Voor deze aanvraag is een eHerkenningmiddel niveau 1 nodig. Klik hier voor het aanvragen van Praktijkleren.
Wij kunnen de aanvraag voor u verzorgen. Wij hebben dan uiterlijk vrijdag 14 augustus van u nodig:
- Ondertekende leerwerkovereenkomst in pdf bestand;
- Aantal weken dat u de werknemer heeft begeleid.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft een aantal tips voor aanvragers van de subsidie praktijkleren:
- Zorg op tijd voor eHerkenning;
- Dien uw aanvraag op tijd in;
- Controleer of uw aanvraag echt is ingediend;
- Zorg dat uw administratie op orde is;
- Veel deelnemers? Gebruik het CSV bestand;
- Bereid u voor op volgend jaar;
- Denk aan de bewaarplicht van 5 jaar.