De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   17 april 2019

Slapende dienstverbanden beëindigen? Recht op transitievergoeding!

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog

Bron: SRA

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog wel op de loonlijst. Onlangs heeft een rechter in Den Haag zo’n dienstverband beëindigd, waarbij de werkgever een transitievoeding moest betalen.

Recht op transitievergoeding

Werknemers hebben sinds 2015 bij ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. Bij ontslag is deze vergoeding afhankelijk van het aantal dienstjaren en van de hoogte van het salaris. In 2019 kan de transitievergoeding maximaal €81.000 bedragen of één heel jaarsalaris als dat meer is.

Ook bij slapende dienstverbanden

Onlangs heeft de rechter besloten dat wanneer er een slapend dienstverband wordt beëindigd, de werkgever ook een transitievergoeding verschuldigd kan zijn. De werkgever moet de werknemer ontslaan en op die manier heeft de werknemer dan recht op transitievergoeding.

Praktijkvoorbeeld

In de genoemde zaak werd een werkneemster arbeidsongeschikt verklaard wegens de gevolgen van haar ziekte. Het UWV verklaarde haar duurzaam arbeidsongeschikt, waardoor ze een IVA-uitkering kreeg. De werkgever hield het dienstverband in stand, waardoor de werkgever geen transitievergoeding hoefde te betalen. In dit geval heeft de rechter besloten dat het dienstverband moest worden beëindigd en dat de werkneemster recht had op een transitievergoeding.

Werkgevers kunnen compensatie aanvragen

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor transitievergoedingen die ze hebben betaald bij arbeidsongeschiktheid van langer dan twee jaar. Werkgevers die in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020 een transitievergoeding hebben betaald, moeten uiterlijk op 30 september 2020 compensatie aanvragen bij het UWV. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over slapende dienstverbanden? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadministrateur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Joanita Bergshoeff of bezoek onze pagina over salarisadministratie.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   8 mei 2019

Podcast bedrijfsoverdracht: wees er op tijd bij!

Als ondernemer krijgt u er op een zeker moment mee te maken: bedrijfsoverdracht. Dit is een complexe zaak, waar veel bij komt kijken. Daarom is het goed om een bedrijfsoverdracht op tijd voor te bereiden. De SRA heeft een podcast opgenomen over bedrijfsoverdracht.  

Lezen
 Blog   6 mei 2019

Uitvoering van het UBO-register

Recentelijk is het implementatiewetsvoorstel voor het UBO-register ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog vertelt Eveline u meer over de manier waarop dit register tot stand is gekomen, wat het doel van dit register is en welke gevolgen het heeft voor het bedrijfsleven.  

Lezen
De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie.
 Blog   11 april 2019

Altijd én overal inzicht in uw administratie?

Altijd en overal bereikbaar zijn. Dat is de mogelijkheid die mobiele telefoons en het internet ons bieden. De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie. In deze blog beschrijft Kees de ontwikkelingen rondom de digitalisering van administraties.   

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden