De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   17 april 2019

Slapende dienstverbanden beëindigen? Recht op transitievergoeding!

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog

Bron: SRA

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog wel op de loonlijst. Onlangs heeft een rechter in Den Haag zo’n dienstverband beëindigd, waarbij de werkgever een transitievoeding moest betalen.

Recht op transitievergoeding

Werknemers hebben sinds 2015 bij ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. Bij ontslag is deze vergoeding afhankelijk van het aantal dienstjaren en van de hoogte van het salaris. In 2019 kan de transitievergoeding maximaal €81.000 bedragen of één heel jaarsalaris als dat meer is.

Ook bij slapende dienstverbanden

Onlangs heeft de rechter besloten dat wanneer er een slapend dienstverband wordt beëindigd, de werkgever ook een transitievergoeding verschuldigd kan zijn. De werkgever moet de werknemer ontslaan en op die manier heeft de werknemer dan recht op transitievergoeding.

Praktijkvoorbeeld

In de genoemde zaak werd een werkneemster arbeidsongeschikt verklaard wegens de gevolgen van haar ziekte. Het UWV verklaarde haar duurzaam arbeidsongeschikt, waardoor ze een IVA-uitkering kreeg. De werkgever hield het dienstverband in stand, waardoor de werkgever geen transitievergoeding hoefde te betalen. In dit geval heeft de rechter besloten dat het dienstverband moest worden beëindigd en dat de werkneemster recht had op een transitievergoeding.

Werkgevers kunnen compensatie aanvragen

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor transitievergoedingen die ze hebben betaald bij arbeidsongeschiktheid van langer dan twee jaar. Werkgevers die in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020 een transitievergoeding hebben betaald, moeten uiterlijk op 30 september 2020 compensatie aanvragen bij het UWV. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over slapende dienstverbanden? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadministrateur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Joanita Bergshoeff of bezoek onze pagina over salarisadministratie.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie.
 Blog   11 april 2019

Altijd én overal inzicht in uw administratie?

Altijd en overal bereikbaar zijn. Dat is de mogelijkheid die mobiele telefoons en het internet ons bieden. De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie. In deze blog beschrijft Kees de ontwikkelingen rondom de digitalisering van administraties.  

Lezen
Als werkgever kunt u eigenrisicodrager zijn. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de voor- én nadelen?
 Blog   14 maart 2019

Wel of geen eigenrisicodragerschap?

Als werkgever kunt u eigenrisicodrager zijn. Als eigenrisicodrager betaalt u zelf de WGA- en ZW-uitkering voor uw (ex-)werknemers die daar bij ziekte en arbeidsongeschiktheid recht op hebben. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de voor- én nadelen? 

Lezen
Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Benut u de werkkostenregeling optimaal?
 Nieuws   21 februari 2019

Benut u de werkkostenregeling optimaal?

Als ondernemer wilt u de hoogste prijs voor uw onderneming. Maar hoe bereikt u dit? Het antwoord lijkt simpel, namelijk door het risico van uw onderneming omlaag te brengen. In deze blog geeft Harm u tips om dit in de praktijk toe te passen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam