De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   21 oktober 2019

Hypotheek aflossen? Houd rekening met de peildatum box 3 heffing!

Houd bij het aflossen van uw hypotheek rekening met de peildatum van de vermogensbelasting in box 3.

Bron: SRA

In de nieuwe belastingplannen wordt de aftrek van de hypotheekrente steeds verder beperkt. Daarnaast lijkt het niet meer rendabel om te sparen. Dit maakt het interessant om uw hypotheek geheel of deels te gaan aflossen. Daarbij moet u wel rekening houden met de peildatum van de vermogensbelasting in box 3.

Peildatum vermogensbelasting in box 3

1 januari is de jaarlijkse peildatum voor uw vermogen in box 3. U moet dus belasting betalen over de omvang van uw vermogen op 1 januari van het betreffende jaar. Op 1 januari 2020 wordt dus berekend hoeveel inkomstenbelasting u over uw vermogen moet betalen over 2020.

Hypotheek in januari afgelost

Het gerechtshof in Den Haag heeft zich uitgesproken in een zaak waarbij een belastingplichtige haar hypotheekschuld in januari van het betreffende jaar had afgelost. In dat jaar leverde het geld dus grotendeels geen rendement op, maar het werd wel volledig meegeteld voor de belastingheffing in box 3.

Individuele en buitensporige last kan een reden zijn om de belastingheffing te matigen, maar volgens het gerechtshof was hier geen sprake van. Van individuele en buitensporige last is volgens de Hoge Raad sprake als de last zich voor een individu sterker laat voelen dan de last in het algemeen doet.

Volgens het gerechtshof heeft de belastingplichtige er zelf voor gekozen om de hypotheek af te lossen. Dit was voor het gerechtshof dus ook geen argument om van de peildatum of van de wet af te wijken.

Tip!

Staat u voor een vergelijkbare keuze? Zorg dan dat u uw hypotheek vóór 1 januari hebt afgelost. Ook als u een woning geheel of deels wilt kopen met eigen geld (bijvoorbeeld spaargeld waarover u eveneens inkomstenbelasting verschuldigd bent), dan is het verstandig om dit vóór 1 januari te doen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de aflossing van uw hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Heeft u hulp nodig?

Eveline helpt u graag met fiscale vragen over de aflossing van uw hypotheek of de aankoop van een woning. Neem vrijblijvend contact met haar op!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wet Arbeidsmarkt in Balans
 Blog   16 oktober 2019

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): wat moet u weten?

Januari komt in zicht en dat betekent dat u als werkgever te maken krijgt met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het afgelopen jaar bent u vast bedolven onder artikelen en informatie. Nicola heeft de 5 belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2020 op een rijtje gezet.

Lezen
 Blog   9 oktober 2019

Een dag in het leven van een assistent-accountant!

Werken in de Accountancy saai? Nee hoor! Eline de Rade en Willeke Timmer laten je zien dat het beroep juist uitdagend en divers is. Zij zijn werkzaam als assistent-accountant op de controle-afdeling en nemen je mee in hun dagelijkse werkzaamheden.

Lezen
In 2020 wordt de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling ruimer.
 Nieuws   2 oktober 2019

Verruiming WKR in 2020: meer ruimte voor belastingvrij extraatje!

In 2020 wordt de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) ruimer. De vrije ruimte stijgt naar 1,7% over de eerste €400.000 van de loonsom. Over het bedrag daarboven blijft de vrije ruimte 1,2%. Hierdoor kunt u als bedrijf meer besteden aan uw medewerkers.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam