5 december 2023
Optimaliseer de werkkostenregeling nog in 2023 met slimme tips!
Loonadministratie
2231834 Noordenne Accountants   december 2023   Nieuws

Bron: VNACC

Wij delen waardevolle inzichten, zodat u meer uit de werkkostenregeling kunt halen. Wilt u genieten van belastingvrije vergoedingen of verstrekkingen voor uzelf en uw werknemers? Dit jaar nog! Hoe? Lees snel verder!

Onze salarisadviseur Joanita Bergshoeff geeft antwoord in deze blog.

Een korte herinnering
De werkkostenregeling biedt werkgevers de mogelijkheid verschillende zaken belastingvrij te vergoeden of te verstrekken aan hun personeel. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende kerstpakket. Zolang de vergoedingen binnen de vastgestelde ‘vrije ruimte’ blijven, is de werkgever geen belasting verschuldigd. Een ander voorbeeld is het verwerken van een eindejaarsbonus via de werkkostenregeling.

Vrije ruimte in 2023 en 2024
In 2023 bedraagt de vrije ruimte maximaal 3% x € 400.000 = € 12.000, plus 1,18% over het meerdere van de loonsom. In 2024 wordt dit maximaal 1,92% x € 400.000 = € 7.680, plus 1,18% over het meerdere van de loonsom. Dit betekent een verlaging van de vrije ruimte met maximaal € 4.320.

Tip! Het kan voordelig zijn om verstrekkingen nog dit jaar te doen!

Doelmatigheidsgrens en slimme tips
De belastingdienst heeft een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer vastgesteld. Dit betekent dat alle vergoedingen en verstrekkingen tot € 2.400 per werknemer automatisch worden geaccepteerd. Als uw vrije ruimte minder dan € 2.400 bedraagt en u nog geen verstrekking heeft gedaan, kan het voordelig zijn om tot € 2.400 onbelast aan de werknemer uit te keren, waarbij de eindheffing voor rekening van de werkgever komt.

Tip! De belastingdienst gaat ervan uit dat een bedrag van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar gebruikelijk is!

Wat kunt u dit jaar nog doen?
Breng als werkgever de resterende vrije ruimte in 2023 in kaart en overweeg onbelaste verstrekkingen of vergoedingen aan uw werknemers, zoals luxe kerstcadeaus, fietsen of bonussen. Overweeg om vergoedingen of verstrekkingen in 2023 in plaats van 2024 te doen vanwege de aankomende verlaging van de vrije ruimte. Een directeur-grootaandeelhouder - dga - mag ook een eindejaarsbonus aan zichzelf en aan zijn partner of kinderen uitkeren, mits zij ook werkzaam zijn in de bv.

Let op! Als u dit jaar vrije ruimte overhoudt, schuift deze niet door naar volgend jaar en bent u deze kwijt.

Ondersteunen & adviseren
Om de vrije ruimte in 2023 optimaal te benutten, is het essentieel om de verstrekkingen daadwerkelijk dit kalenderjaar te verrichten. Wij kunnen u ondersteunen bij het in kaart brengen van de vrije ruimte over 2023 en adviseren over de mogelijkheden binnen de werkkostenregeling.

Heeft u hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op! 

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Deel dit bericht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden