De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   11 juli 2022

Opties mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers Box 3

Bron: SRA

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden aan mensen die geen of te laat bezwaar maakten tegen de Box 3-heffing. Dit rechtsherstel is juridisch niet verplicht, maar de minister kan besluiten om dit toch te bieden. Of dit gebeurt en hoe, wordt op Prinsjesdag 2022 bekendgemaakt.

Verschillende opties
Er zijn verschillende opties onderzocht:

 1. Geen rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 2. Volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 3. Gedeeltelijk rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers. Binnen deze optie zijn verschillende sub-opties onderzocht, te weten:
  a. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant met een maximum herstelbedrag;
  b. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant tot aan een maximum vermogen;
  c. uitkering van een vast of variabel bedrag;
  d. verhoging van het heffingsvrije vermogen.

Vervolg
In de periode tot Prinsjesdag 2022 wordt onderzocht wat de gevolgen van de verschillende opties voor de uitvoering zijn. Ook wordt meegewogen of een optie rechtvaardig en juridisch houdbaar is en wat de budgettaire gevolgen zijn. Het kabinet verwacht in augustus een keuze te maken en op Prinsjesdag bekend te maken of rechtsherstel geboden wordt. Na het debat met de Tweede Kamer kan een definitief besluit genomen worden. 

Let op! De uiteindelijke keuze zal nadrukkelijk afhangen van de uitvoerbaarheid en de budgettaire gevolgen. Bij volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers zou dit laatste kunnen oplopen tot € 7 miljard.

Tip! U hoeft op dit moment geen actie te ondernemen om in aanmerking te komen voor het eventuele rechtsherstel.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuws 20 maart 2023

Subsidie CO2-besparing meer gericht op mkb

De subsidie op investeringen gericht op besparing van CO2, de Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI), is dit jaar meer gericht op het mkb. Ook is er drie keer zoveel subsidie beschikbaar dan vorig jaar, waardoor het budget dit jaar uitkomt op € 138 miljoen.

Lezen
Nieuws 14 maart 2023

Kijk berekening (jeugd-)LIV en LKV 2022 goed na

Uiterlijk 14 maart 2023 stuurt het UWV de voorlopige berekening van tegemoetkomingen volgens de Wtl voor 2022. Dit betreft LIV, jeugd-LIV en LKV. Kijk deze berekeningen goed na. Verbeteringen zijn namelijk nog mogelijk tot en met 1 mei 2023.

Lezen
Nieuws 13 maart 2023

Voorkom belastingrente met btw-suppletie

Ga nog deze maand na of u over 2022 nog btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij de Belastingdienst, berekent de Belastingdienst geen rente.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden