De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   11 juli 2022

Opties mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers Box 3

Bron: SRA

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden aan mensen die geen of te laat bezwaar maakten tegen de Box 3-heffing. Dit rechtsherstel is juridisch niet verplicht, maar de minister kan besluiten om dit toch te bieden. Of dit gebeurt en hoe, wordt op Prinsjesdag 2022 bekendgemaakt.

Verschillende opties
Er zijn verschillende opties onderzocht:

 1. Geen rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 2. Volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 3. Gedeeltelijk rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers. Binnen deze optie zijn verschillende sub-opties onderzocht, te weten:
  a. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant met een maximum herstelbedrag;
  b. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant tot aan een maximum vermogen;
  c. uitkering van een vast of variabel bedrag;
  d. verhoging van het heffingsvrije vermogen.

Vervolg
In de periode tot Prinsjesdag 2022 wordt onderzocht wat de gevolgen van de verschillende opties voor de uitvoering zijn. Ook wordt meegewogen of een optie rechtvaardig en juridisch houdbaar is en wat de budgettaire gevolgen zijn. Het kabinet verwacht in augustus een keuze te maken en op Prinsjesdag bekend te maken of rechtsherstel geboden wordt. Na het debat met de Tweede Kamer kan een definitief besluit genomen worden. 

Let op! De uiteindelijke keuze zal nadrukkelijk afhangen van de uitvoerbaarheid en de budgettaire gevolgen. Bij volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers zou dit laatste kunnen oplopen tot € 7 miljard.

Tip! U hoeft op dit moment geen actie te ondernemen om in aanmerking te komen voor het eventuele rechtsherstel.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuws 25 juli 2022

Advieswijzer Consequenties wet voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden

Vanaf 1 augustus 2022 gelden gewijzigde arbeidsrechtelijke regels. Dit is het gevolg van de implementatie van de wet die de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de wet moet implementeren. In deze advieswijzer gaan we nader in op wat dat voor u als werkgever betekent en waar u op moet letten.

Lezen
Nieuws 25 juli 2022

Advieswijzer Arbeid en arbeidscontracten 2022: ken uw rechten en verplichtingen

De regels voor arbeidscontracten zijn steeds aan verandering onderhevig. Weet u het allemaal nog? Voor iedereen die het overzicht een beetje kwijt is, nog een keer de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Lezen
Nieuws 12 juli 2022

Vanaf 2024 voor iedereen gelijk minimumuurloon

Nederland kent een wettelijk minimumloon. Dit minimumloon wordt per maand vastgesteld. Het is de bedoeling dat dit per 2024 gaat veranderen en dat het minimumloon dan per uur wordt vastgesteld. Daarmee zou een ieder in de leeftijd van 21 jaar en ouder werkzaam voor het minimumloon dezelfde vergoeding krijgen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden