De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws   25 februari 2022

Onterecht gefactureerde btw toch aftrekbaar?

Bron: SRA

Als een ondernemer ten onrechte btw aan u factureert, is deze in beginsel niet aftrekbaar. Hierop bestaan echter uitzonderingen, zoals in de situatie dat de btw niet of uiterst moeilijk op de leverancier kan worden verhaald.

Onterecht gefactureerde btw
Het kan tussen (handels)partijen voorkomen dat btw in rekening wordt gebracht, terwijl dit helemaal niet hoeft. De fiscus kan de aftrek van btw door de afnemer dan in beginsel weigeren. De afnemer kan de ten onrechte betaalde btw dan op de leverancier verhalen wegens ‘onverschuldigde betaling’.

Uitzonderingen
Op dit uitgangspunt zijn echter uitzonderingen mogelijk. Dit is in een arrest bepaald door het Europese Hof van Justitie. De inspecteur kan de aftrek van de ten onrechte betaalde btw namelijk niet weigeren als de btw niet of uiterst moeilijk op de leverancier kan worden verhaald. Hiervan was sprake in een onderhavige zaak bij rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het bleek voor de inspecteur onmogelijk opgelegde naheffingsaanslagen bij de leverancier te innen.

Verdere voorwaarden
Tevens geldt als voorwaarde dat er geen sprake mag zijn van fraude. Ook moet de leverancier de ten onrechte gefactureerde btw ook daadwerkelijk hebben afgedragen. Alleen als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de ten onrechte betaalde btw bij de fiscus worden teruggevraagd.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Zonnepanelen9

Nieuws 30 maart 2023

Geen btw-aftrek voor herstel dak voor zonnepanelen

Als het dak van een woning hersteld wordt in het kader van een complete renovatie, kan de btw op die herstelkosten niet in aftrek worden gebracht vanwege het feit dat er ook zonnepanelen moeten kunnen worden geplaatst. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de kosten van herstel dan niet uitsluitend gemaakt voor de levering van energie via zonnepanelen.

Lezen

Nieuws 28 maart 2023

Advieswijzer Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s

Waarom betaal ik zoveel meer belasting over de vergoeding voor mijn overwerk, bonussen en andere extra’s dan over mijn normale salaris? Dat is een vraag die u als werkgever waarschijnlijk weleens van uw werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Nieuws 23 maart 2023

Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement weer uitgesteld

Het box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement, dat gepland stond vanaf 2026, gaat waarschijnlijk pas op zijn vroegst per 1 januari 2027 in. Dit heeft staatssecretaris Van Rij gezegd in een interview met NRC. Het traject dat voorafgaat aan de invoering, alsmede de noodzakelijke modernisering van de ict-systemen bij de Belastingdienst zijn volgens hem hier debet aan.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden