De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   16 juli 2020

NL leert door regeling

Bronnen: NL leert door en SRA

Als u NOW 2.0 aanvraagt, heeft u als werkgever de inspanningsverplichting om ondersteuning te geven aan het bij- of omscholen van werknemers die dreigen hun baan te verliezen of al hun baan hebben verloren. Daarvoor heeft het kabinet eerder € 50 miljoen uitgetrokken met ‘NL leert door’. Wat betekent ‘NL leert door’ voor uw werknemer?

NL leert door regeling

Naar verwachting kunnen werkenden en werkzoekenden begin augustus kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Dit biedt hen zicht op mogelijke arbeidsmarktkansen. Loopbaanadviseurs kunnen mensen ook ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Deze ontwikkeladviezen zijn onderdeel van het crisisprogramma ‘NL leert door’

Twee subsidieregelingen

Minister Koolmees heeft aangegeven dat er financiële ondersteuning komt zodat werknemers met behulp van ontwikkeladvies of scholing zich kunnen aanpassen aan de nieuwe economische situatie (bron: Kamerstuk 35420 nr. G). De contouren zijn inmiddels duidelijk, er komen twee regelingen: NL leert door met inzet van ontwikkeladvies en NL leert door met inzet van (online) scholing (bron: Kamerbrief Hoofdlijnen NL Leert Door).

  1. De tijdelijke subsidieregeling ‘NL leert door’ met inzet van een ontwikkeladvies voor een heroriëntatie op de arbeidsmarkt onder begeleiding van een gekwalificeerde loopbaanadviseur.
  2. De tijdelijke subsidieregeling ‘NL leert door’ met inzet van online scholing, waarmee mensen kosteloos online scholingsactiviteiten kunnen krijgen bij een aantal publieke en private opleiders. 

Voorwaarden inzet ontwikkeladvies

Het ontwikkeladvies staat open voor iedereen tot de pensioengerechtigde leeftijd die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat hier dus zowel om mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als om mensen die geen werk meer hebben. Een arbeidsmarktscan zal onderdeel uitmaken van het ontwikkeladvies. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt welke arbeidsmarktkansen iemand heeft uitgaande van zijn huidige ervaring en ontwikkelwensen.

Voorwaarden inzet online scholing 

Deze subsidieregeling geldt voor dezelfde doelgroep als het ontwikkeladvies en biedt mensen de mogelijkheid kosteloos online scholingsactiviteiten te volgen om zich bij te scholen. Deze scholing kan ondersteunend zijn bij het ontwikkelen van (nieuwe) vaardigheden voor het huidige werk. Een andere mogelijkheid is dat de scholing ervoor zorgt dat iemand beter wordt toegerust voor de invulling van andere taken.

De regeling in 5 stappen uitgelegd

1. Aanleiding voor NL leert door regeling

Nu de economie weer langzaam is opgestart wordt duidelijk dat we geconfronteerd worden met fundamentele en vaak blijvende veranderingen. Dit betekent dat veel werkenden zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit en zich moeten voorbereiden op een andere manier van werken of zelfs ander werk. Om werknemers op deze nieuwe omstandigheden voor te bereiden wordt er geld vrijgemaakt voor ontwikkeladvies en scholing voor behoud van werk.

2. Doelstelling van de regeling

NL Leert door heeft tot doel om mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen (of al verloren hebben) en de transitie naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. Het is de bedoeling dat zij met behulp van ontwikkeladvies of scholing hun huidige werk op een andere manier kunnen invullen of klaargestoomd worden voor banen waar op dit moment behoefte aan is.

3. Voor wie en wanneer?

Deze regeling is niet alleen bestemd voor werknemers in de sectoren die getroffen zijn, maar ook voor flexwerkers en zzp’ers die geen opdrachten meer krijgen. Deze regeling is zowel bestemd voor werkgevers als voor werknemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Het kabinet heeft gezegd dat ze dit crisispakket vanaf augustus 2020 in werking wil laten treden met een looptijd tot het einde van 2020. 

4. Voorwaarden van de regeling

Aan de specifiek voorwaarden van de regeling wordt momenteel de laatste hand gelegd en het wordt verwacht dat deze medio juli bekend worden. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor een gratis ontwikkeladvies van NL leert door in samenwerking met Helixers. 

5. Aanvragen en administratie

Het is nog niet precies bekend hoe de aanvraag en de daarbij benodigde administratie zal lopen. Via de website van NL leert door kunt u een gratis ontwikkeladvies aanvragen, waardoor zij het proceszoveel mogelijk voor u zullen ontzorgen. 

Ontwikkeladvies op maat
NL leert door is onderdeel van het bedrijf Helixers. Zij ondersteunen werknemers, zzp’ers, flexwerkers, werkzoekenden en bedrijven met ontwikkeladvies naar de juiste om- en bijscholing. Helixers biedt werknemers een test waarmee hun sterke punten in kaart worden gebracht. Samen met de loopbaanadviseurs van Helixers kunnen werknemers vervolgens hun toekomstperspectief bepalen. Via de website van NL leert kunt u gratis ontwikkeladvies aanvragen. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over NL leert door? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   15 juli 2020

Na vakantie in quarantaine: wie betaalt het loon door?

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Gaat uw werknemer met vakantie naar een land met code geel? Wat betekent het dan als deze werknemer tijdens de vakantie ziek wordt of in quarantaine moet? 

Lezen
 Nieuws   15 juli 2020

Nieuwsbrief juli 2020

Met onze nieuwsbrief informeren we u over de laatste ontwikkelingen in ons werkveld en binnen onze organisatie. Deze nieuwsbrief bevat zowel informatie over de coronamaatregelen als over ander nieuws welke wij van belang achten voor uw onderneming. Lees hier onze nieuwsbrief van juli. 

Lezen
Arbeidsovereenkomst DGA
 Nieuws   14 juli 2020

Arbeidsovereenkomst voor de DGA

Rechtshandelingen tussen een DGA die enig aandeelhouder is van een besloten vennootschap (B.V.) en tevens de B.V. vertegenwoordigd, dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Hoewel dit vormvrij is, is het gebruikelijk om deze op te nemen in een arbeidsovereenkomst.   

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden