De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   21 december 2021

Viert u dit jaar toch kerst met uw personeel?

Bron: SRA

Vanwege corona viert dit jaar niet iedere werkgever kerst met zijn personeel. Voor degenen die dat wel doen, bijvoorbeeld met een kerstlunch, is het even van belang na te denken over een fiscaal handige aanpak.

Op de werkplek?
Fiscaal is het om te beginnen van belang of u het kerstfeest al dan niet op de werkplek organiseert. Hapjes en drankjes op de werkplek zijn namelijk onbelast. Dat geldt ook voor de kosten van bijvoorbeeld kerstversiering. Een feest buiten de werkplek, zoals in een horecagelegenheid, is in beginsel wel belast.

Drive-through
Recent is de Belastingdienst zelfs ingegaan op de fiscale gevolgen van een kerstviering via drive-through. Ook dan is dus bepalend of de drive-through behoort tot de werkplek, zoals een eigen parkeerplaats. Is dit het geval, dan is het kerstfeestje onbelast, anders niet.

Kosten per werknemer
Is het kerstfeest belast, dan zult u het voordeel ervan per werknemer moeten berekenen. Bedragen de kosten bijvoorbeeld € 20 per persoon, dan behoort dit tot het loon van de werknemer. Nemen ook de partner en kinderen deel aan het feest, dan rekent u ook hun aandeel in de kosten tot het loon van de betreffende werknemer.

Kerstpakket
Krijgen uw werknemers ook een kerstpakket, dan is dit in beginsel wel belast. Ook al vindt het kerstfeest plaats op de werkplek of via een drive-through. 

Werkkostenregeling biedt ruimte
Waarschijnlijk wilt u niet dat uw personeel belasting betaalt over een kerstfeest of een kerstpakket. U kunt dit dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Uw werknemer betaalt dan geen belasting. Blijft u met al uw vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaalt u als werkgever ook geen belasting. Komt u over de vrije ruimte heen, dan betaalt u 80% belasting via de eindheffing.

Let op! Dit jaar bedraagt de vrije ruimte nog 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Vanaf volgend jaar wordt het eerste percentage verlaagd naar 1,7% en betaalt u dus eerder 80% eindheffing.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over steunmaatregelen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   31 augustus 2020

Steunpakket 3.0: de belangrijkste wijzigingen

Het kabinet trekt opnieuw fors de knip voor een derde steunronde voor bedrijven vanwege de coronacrisis. De tegemoetkomingen worden tot 1 juli 2021 voortgezet, maar wel stapsgewijs aangescherpt. Wat zijn de nieuwe plannen? 

Lezen
 Nieuws   27 augustus 2020

Steunmaatregelen corona ook na 1 oktober voortgezet

De steunmaatregelen voor bedrijven en organisaties die nadelige gevolgen ondervinden van de coronacrisis, worden ook na 1 oktober voortgezet. De maatregelen zouden tot ver in 2021 van kracht blijven, zij het in afgeslankte vorm. Wat verandert er mogelijk voor de NOW, de Tozo en TVL? 

Lezen
 Nieuws   26 augustus 2020

Pas op voor de nepfactuur van VRE!

De afgelopen tijd ontvangen steeds meer Nederlandse ondernemers een nepfactuur van de VRE waarin wordt gevraagd hun btw-nummer te registeren middels een formulier. De factuur heeft als titel ‘VAT Identification Number’ en ‘Register related to the European General Data Protection Regulation (GDPR)’. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden