De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws  23 april 2021

Tips: Veiligheid en gezondheid op de werkvloer

28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Arbeidsomstandigheden hebben betrekking op de veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting van de werknemers. Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden leiden tot een lager ziekteverzuim en verminderen de kans op een bedrijfsongeval. Om dit te kunnen bereiken is een gedegen arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) noodzakelijk.
De wetgever schrijft dat ook voor. In de Arbowet staan de verplichtingen voor de werkgever om op meerdere terreinen inspanningen te leveren opgesomd. De belangrijkste twee zijn het opstellen van een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) en het aanwijzen van preventie medewerkers.

Arbeidsomstandigheden zijn natuurlijk heel breed en voor iedere onderneming verschillend. Bij Van Noordenne Accountants wordt bijvoorbeeld veel werk uitgevoerd op een kantoorwerkplek. We delen daarom graag een aantal tips en weetjes voor een gezonde kantoorwerkplek:

  • Wissel beeldschermwerk af met ander werk of pauze
  • Werk bij intensief computergebruik niet langer dan 4 uur per dag achter een beeldscherm
  • Zorg voor voldoende licht en mogelijkheden voor (dag)licht regulatie
  • Werknemers die een leesbril nodig hebben en beeldschermwerk verrichten hebben recht op vergoeding van de aanschafkosten van een beeldschermbril
  • Zorg voor een beeldscherm van goede kwaliteit welke in hoogte verstelbaar is
  • Breng werknemers op de hoogte van de juiste zithouding en geef hier advies over
  • Zorg voor beeldschermmeubilair dat aan de wettelijke eisen voldoet en stel het af op de eigen afmetingen, ook wanneer thuis of bij een klant wordt gewerkt
  • Maak gebruik maken van pauzesoftware, zodat er niet ongemerkt te lang achtereen doorgewerkt kan worden
  • Maak meer gebruik van sneltoetsen in plaats van de muis

Vragen?

Advies nodig over uw arbobeleid of hulp nodig bij het opstellen van de RI&E? Neem dan contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Bezoek dan eens onze pagina over HR diensten

Deel dit bericht:

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden