De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws   11 juli 2022

Opties mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers Box 3

Bron: SRA

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden aan mensen die geen of te laat bezwaar maakten tegen de Box 3-heffing. Dit rechtsherstel is juridisch niet verplicht, maar de minister kan besluiten om dit toch te bieden. Of dit gebeurt en hoe, wordt op Prinsjesdag 2022 bekendgemaakt.

Verschillende opties
Er zijn verschillende opties onderzocht:

 1. Geen rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 2. Volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers
 3. Gedeeltelijk rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers. Binnen deze optie zijn verschillende sub-opties onderzocht, te weten:
  a. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant met een maximum herstelbedrag;
  b. rechtsherstel volgens de forfaitaire spaarvariant tot aan een maximum vermogen;
  c. uitkering van een vast of variabel bedrag;
  d. verhoging van het heffingsvrije vermogen.

Vervolg
In de periode tot Prinsjesdag 2022 wordt onderzocht wat de gevolgen van de verschillende opties voor de uitvoering zijn. Ook wordt meegewogen of een optie rechtvaardig en juridisch houdbaar is en wat de budgettaire gevolgen zijn. Het kabinet verwacht in augustus een keuze te maken en op Prinsjesdag bekend te maken of rechtsherstel geboden wordt. Na het debat met de Tweede Kamer kan een definitief besluit genomen worden. 

Let op! De uiteindelijke keuze zal nadrukkelijk afhangen van de uitvoerbaarheid en de budgettaire gevolgen. Bij volledig rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers zou dit laatste kunnen oplopen tot € 7 miljard.

Tip! U hoeft op dit moment geen actie te ondernemen om in aanmerking te komen voor het eventuele rechtsherstel.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Zonnepanelen9

Nieuws 30 maart 2023

Geen btw-aftrek voor herstel dak voor zonnepanelen

Als het dak van een woning hersteld wordt in het kader van een complete renovatie, kan de btw op die herstelkosten niet in aftrek worden gebracht vanwege het feit dat er ook zonnepanelen moeten kunnen worden geplaatst. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de kosten van herstel dan niet uitsluitend gemaakt voor de levering van energie via zonnepanelen.

Lezen

Nieuws 28 maart 2023

Advieswijzer Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s

Waarom betaal ik zoveel meer belasting over de vergoeding voor mijn overwerk, bonussen en andere extra’s dan over mijn normale salaris? Dat is een vraag die u als werkgever waarschijnlijk weleens van uw werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Nieuws 23 maart 2023

Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement weer uitgesteld

Het box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement, dat gepland stond vanaf 2026, gaat waarschijnlijk pas op zijn vroegst per 1 januari 2027 in. Dit heeft staatssecretaris Van Rij gezegd in een interview met NRC. Het traject dat voorafgaat aan de invoering, alsmede de noodzakelijke modernisering van de ict-systemen bij de Belastingdienst zijn volgens hem hier debet aan.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden