De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Blog
 Blog   25 juni 2021

Vakantie Q & A

Door: Joanita Bergshoeff
Bron: XpertHR

De zomervakantie komt er weer aan, en is voor sommigen zelfs al begonnen.
Nu steeds meer vakantiegebieden geel kleuren, staan veel werknemers te springen om de koffers te pakken en naar het buitenland te vertrekken. Logischerwijs krijgt onze HR-afdeling veel vragen van werkgevers die te maken hebben met de vakantieperiode, en in het bijzonder met de nog geldende corona-regels.
Ik zet de meest gestelde vragen voor u op een rijtje;

Mag ik checken of mijn werknemer(s) in een oranje of zelfs rood gebied vakantie vieren?

Kort gezegd; Nee. Als werkgever mag u niet controleren wat uw werknemer in zijn of haar vrije tijd doet. U kunt als werkgever uw medewerkers wel als algemeen advies geven niet naar een oranje of rood gebied af te reizen, en hierbij wijzen op de consequenties die hierop kunnen volgen, zoals thuisquarantaine zonder loondoorbetaling.

Wat kan ik doen als een medewerker op vakantie het coronavirus oploopt?

Hierbij gelden dezelfde regels als bij elke andere ziekte; De dagen dat de werknemer ziek is gelden niet als vakantiedagen en worden dus ook niet van de vakantiedagen afgetrokken. De werknemer moet zich echter wel aan de volgende voorwaarden houden:

  • De werknemer moet zich officieel ziek melden tijdens de vakantie
  • De werknemer moet goed bereikbaar voor u blijven tijdens deze periode
  • Als dit is opgenomen in het verzuimprotocol, moet de werknemer een doktersverklaring kunnen verschaffen

Mijn werknemer wil het aangevraagde verlof terugdraaien, mag dat?

Als een werknemer toch niet op vakantie kan, bijvoorbeeld vanwege annuleren door coronamaatregelen, is dit niet automatisch reden om de opgenomen verlofdagen terug te draaien. 
Echter mag dit natuurlijk wel, in goed overleg. Als u hier samen uitkomt kan de werknemer zijn verlofdagen op een later moment opnemen. Maar als er in de zomerperiode niet voldoende werk beschikbaar is voor de werknemer, hoeft u het aangevraagde verlof niet in te trekken.

Ik heb een belangrijke klus; en de enige werknemer die deze kan uitvoeren is op vakantie, mag ik hem terughalen?

Dit is natuurlijk een lastige situatie, want u gunt uw werknemer zijn vakantie van harte. Maar als u zwaarwegende redenen hebt, die boven het belang van de werknemer gaan, mag u een werknemer vragen (en zelfs eisen) terug te komen van vakantie. Die zwaarwegende reden is er niet zomaar. Ook is het natuurlijk beter om dit in goed overleg te doen met de werknemer en samen tot een oplossing te komen. Mocht de werknemer dan terugkeren van vakantie voor deze klus, dan bent u verplicht om alle kosten voor de terugreis te vergoeden. Wat als de werknemer weigert terug te komen? Dan kunt u een officiële waarschuwing geven of zelfs tot ontslag overgaan en een schadevergoeding eisen. Dit wilt u natuurlijk liever voorkomen. Ik, of mijn collega's helpen u graag als er een arbeidsconflict optreedt.

Vragen?

Neem contact op met Joanita, zij helpt u graag verder.

Joanita Bergshoeff
Joanita Bergshoeff
Salarisadviseur
Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   20 april 2021

Verzuim en re-integreren in coronatijd

Moet u als werkgever in coronatijd de Poortwachtersverplichtingen nakomen? Kort gezegd: ‘Ja’. Maar er is ruimte voor uitzonderingen. In dit artikel informeren wij u over de uitzonderingen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden