De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   28 juli 2020

Brief Belastingdienst over mogelijkheden bij einde bijzonder uitstel belasting

Bron: SRA

De Belastingdienst heeft een geactualiseerde brief opgesteld voor ondernemers en de fiscaal dienstverlener en intermediair met nadere informatie over de mogelijkheden als het bijzonder uitstel van 3 maanden van betaling van Belasting vanwege de coronacrisis afloopt. Hierover heeft de Belastingdienst SRA geïnformeerd.

Uitstel van betaling

Sinds maart is voor ondernemers - die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis - bijzonder uitstel van betaling beschikbaar voor ongeveer 20 belastingmiddelen en accijnzen. Via een online formulier of per brief kunnen ondernemers of hun vertegenwoordigers in eerste instantie voor een periode van 3 maanden uitstel van betaling krijgen. Wanneer deze 3 maanden niet toereikend is, is het mogelijk om dit bijzonder uitstel te verlengen. Hierbij wordt gevraagd om aan te geven hoe de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de belastingschuld. Daarnaast wordt aan de ondernemer gevraagd te verklaren dat deze er alles aan doet om de liquiditeitspositie van de onderneming te behouden of te versterken. Dit betekent dat de onderneming geen dividend uitkeert, geen eigen aandelen inkoopt en over het jaar 2020 geen bonussen aan bestuur of directie worden uitgekeerd. Wanneer bij de aanvraag voor 3 maanden bijzonder uitstel sprake is van een belastingschuld van € 20.000 of meer, wordt gevraagd om een liquiditeitsprognose en een derdeverklaring.

Einde 3 maanden

Inmiddels is voor veel ondernemers het moment nabij dat de 3 maanden bijzonder uitstel voorbij zijn of dat dit moment snel nadert. Om de ondernemer - maar ook de fiscaal dienstverlener en intermediair - te informeren over de mogelijkheden heeft de Belastingdienst een brief opgesteld. Omdat een eerdere versie van de brief vragen heeft opgeleverd over het in één keer moeten terugbetalen van de openstaande belastingschuld wanneer het bijzonder uitstel is verlopen, is de brief op dit punt verduidelijkt. Ook ondernemers die eerder bericht hebben gekregen van de Belastingdienst over het naderende einde van 3 maanden bijzonder uitstel van betaling, krijgen een herhaalbrief toegezonden.

Voorstel terugbetaling

In de brief wordt ook aangekondigd dat ondernemers die gebruik maken van bijzonder uitstel na de zomer een nieuwe brief krijgen met daarin in voorstel om de belastingschuld terug te betalen. Ook wanneer er verlenging van bijzonder uitstel wordt aangevraagd, is het mogelijk om een deel van de belastingschuld of (nieuwe) betalingsverplichtingen te voldoen. Wanneer de ondernemer er voor kiest om na de eerste 3 maanden bijzonder uitstel geen verlenging aan te vragen, wordt de ondernemer geacht de nieuwe betalingsverplichtingen te voldoen. Voor de openstaande belastingschuld waarvoor 3 maanden bijzonder uitstel is verleend en voor schulden met een betaaldatum vóór maart 2020, komt zoals gezegd na de zomer een brief met een betalingsvoorstel.

De Belastingdienst wil ondernemers in deze lastige tijden vanwege de coronacrisis op een passende manier ondersteunen en informeren. Deze brief is daarbij een middel. Zodra er meer informatie bekend is over bijzonder uitstel of het betalingsvoorstel dat ondernemers na de zomer wordt gedaan, zal de Belastingdienst hierover aanvullend communiceren via www.belastingdienst.nl/coronavirus, forum fiscaal dienstverleners en social media. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over bijzonder uitstel belasting? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u vragen of advies nodig over bijzonder uitstel belasting? Neem dan contact op met Eveline van der Wel. Zij helpt u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   28 juli 2020

Subsidiemogelijkheden voor opleidingen

Al enige tijd kunt u als werkgever een beroep doen op de subsidieregeling Praktijkleren voor het begeleiden van werknemers en leerlingen naar (nieuw) werk. Daarnaast bestaat er voor het MKB de SLIM-subsidie en is de subsidieregeling 'NL leert door' vanaf augustus beschikbaar. Dit wordt vanaf 2022 nog aangevuld met een Stap-budget van 1000 euro. 

Lezen
 Nieuws   20 juli 2020

Wat als een werkgever te veel loon uitbetaald bij ziekte?

Stel dat een werkgever er achteraf achter komt dat hij te veel loon heeft uitbetaald? Heeft hij dan de mogelijkheid dit te corrigeren? Deze vraag stond eerder centraal in een procedure bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens de rechter mag dit niet. 

Lezen
 Nieuws   16 juli 2020

NL leert door regeling

Als u NOW 2.0 aanvraagt, heeft u als werkgever de inspanningsverplichting om ondersteuning te geven aan het bij- of omscholen van werknemers die dreigen hun baan te verliezen of al hun baan hebben verloren. Daarvoor heeft het kabinet eerder € 50 miljoen uitgetrokken met ‘NL leert door’. Wat betekent ‘NL leert door’ voor uw werknemer?

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden