De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   10 september 2019

Betaalt u de studiekosten van een werknemer? Maak dan gebruik van een studiekostenbeding!

Leg studiekosten vast in een studiekostenbeding

Bron: SRA

Werkgevers betalen nogal eens de studiekosten van een werknemer. Als u wilt dat een werknemer deze kosten bij ontslag geheel of deels terugbetaalt, dan moet u dit vastleggen in een studiekostenbeding.

Wat is een studiekostenbeding?

In een studiekostenbeding leggen werkgever en werknemer vast dat de studiekosten geheel of deels worden terugbetaald als de werknemer binnen een bepaalde periode het bedrijf verlaat. In veel gevallen geldt dit alleen als de werknemer zelf kiest om het bedrijf te verlaten. Op die manier krijgt u een deel van de investering in uw personeelslid weer terug.

Voorkom onduidelijkheid

Onlangs werd een werkgever de dupe omdat de afspraken met de werknemer over de terug te betalken studiekosten onvoldoende duidelijk waren vastgelegd. In de betreffende zaak was er geen ondertekend contract tussen de werkgever en de werknemer. Deze situatie geeft aan dat het belangrijk is om afspraken goed en schriftelijk vast te leggen in een studiekostenbeding.

Maak vooraf de gevolgen van een studiekostenbeding duidelijk

In de genoemde zaak gaf het gerechtshof aan dat van een goed werkgever verwacht mag worden dat hij de werknemer wijst op de gevolgen van een studiekostenbeding, waaronder het financiële risico. Ook moet de werkgever kunnen aantonen dat daar overeenstemming over is bereikt. Zo’n overeenstemming kan niet worden afgeleid uit het feit dat een medewerker een opleiding is gestart.

In de genoemde zaak stelde het gerechtshof vast dat partijen nog geen overeenstemming hadden bereikt op het moment dat de werknemer ontslag nam. De overeenstemming kon namelijk niet worden vastgesteld uit e-mailverkeer over verzonden WhatsApp-berichten. De werknemer hoefde daarom niet de studiekosten van ruim €8.700 terug te betalen aan de werkgever.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over het studiekostenbeding? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Hulp nodig bij het opstellen van een studiekostenbeding?

Wij begrijpen dat u het wellicht lastig vindt om zelf een studiekostenbeding op te stellen. Onze ervaren HR Adviseurs helpen u dan ook graag. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld
 Nieuws   4 september 2019

De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld

De eerder beloofde verlaging van de winstbelasting (voor winst vanaf € 200.000) is nog een jaar uitgesteld, waardoor het vennootschapsbelasting (Vpb)-tarief pas daalt in 2021 en minder hard dan eerder was afgesproken. 

Lezen
Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen.
 Nieuws   26 augustus 2019

Personeel in dienst dat een opleiding volgt? Maak gebruik van de subsidie Praktijkleren!

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. Wij nemen de subsidieregeling Praktijkleren samen met u door.

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?
 Blog   20 augustus 2019

Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Stel, u krijgt een schenking en u bent getrouwd. Heeft uw echtgenoot dan ook recht op de schenking of erfenis? Of is deze alleen voor u bestemd? En wat kunt u doen? Met deze blog helpt Eveline u graag een handje op weg.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam