Werkgevers betalen nogal eens de studiekosten van een werknemer. Als u wilt dat een werknemer deze kosten bij ontslag geheel of deels terugbetaalt, dan moet u dit vastleggen in een studiekostenbeding.
In een studiekostenbeding leggen werkgever en werknemer vast dat de studiekosten geheel of deels worden terugbetaald als de werknemer binnen een bepaalde periode het bedrijf verlaat. In veel gevallen geldt dit alleen als de werknemer zelf kiest om het bedrijf te verlaten. Op die manier krijgt u een deel van de investering in uw personeelslid weer terug.
Onlangs werd een werkgever de dupe omdat de afspraken met de werknemer over de terug te betalken studiekosten onvoldoende duidelijk waren vastgelegd. In de betreffende zaak was er geen ondertekend contract tussen de werkgever en de werknemer. Deze situatie geeft aan dat het belangrijk is om afspraken goed en schriftelijk vast te leggen in een studiekostenbeding.
In de genoemde zaak gaf het gerechtshof aan dat van een goed werkgever verwacht mag worden dat hij de werknemer wijst op de gevolgen van een studiekostenbeding, waaronder het financiële risico. Ook moet de werkgever kunnen aantonen dat daar overeenstemming over is bereikt. Zo’n overeenstemming kan niet worden afgeleid uit het feit dat een medewerker een opleiding is gestart.
In de genoemde zaak stelde het gerechtshof vast dat partijen nog geen overeenstemming hadden bereikt op het moment dat de werknemer ontslag nam. De overeenstemming kon namelijk niet worden vastgesteld uit e-mailverkeer over verzonden WhatsApp-berichten. De werknemer hoefde daarom niet de studiekosten van ruim €8.700 terug te betalen aan de werkgever.