De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   10 oktober 2022

Laatste tijdvak voor middeling is 2022-2024

Bron: SRA

Bij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u per saldo meer belasting betaalt dan wanneer dit inkomen gelijkmatig over de jaren verdeeld zou worden. In dat geval kunt u de middelingsregeling toepassen. Helaas is deze regeling in het tijdvak 2022-2024 waarschijnlijk voor het laatst toepasbaar.

Hoe werkt de middelingsregeling?
Bij toepassing van de middelingsregeling telt u het inkomen uit box 1 van drie aaneengesloten kalenderjaren bij elkaar op en deelt u dit door drie. Daarna berekent u hoeveel belasting u in elk jaar over dit berekende gemiddelde inkomen zou moeten betalen. U vergelijkt dit met de werkelijk door u betaalde belasting over die drie jaren. Blijkt dat het verschil meer dan € 545 is? Dan kunt u belasting terugvragen.

Geen invloed op toeslagen
Heeft u over de jaren waarin u wilt middelen één of meer toeslagen ontvangen, dan heeft de middeling hierop geen invloed. 

Voorwaarden middelingsregeling
Voor middeling moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag u middeling alleen toepassen op inkomen uit box 1 en moet u middelen over een periode van drie aangesloten kalenderjaren.

Let op! Middeling gaat niet vanzelf, u moet daarvoor een schriftelijk verzoek indienen.

Afschaffing middelingsregeling
In het Belastingplan 2023 is voorgesteld om de middelingsregeling af te schaffen. Als dit voorstel wordt aangenomen, is de periode 2022 tot en met 2024 het laatste tijdvak waarover u kunt middelen.

Tip! Elk jaar kan maar één keer in een middeling meegenomen worden. Kiest u voor een middeling over 2020 tot en met 2022, dan kunt u geen middeling meer toepassen voor de jaren 2023 en 2024. Mogelijk is het dan financieel voordeliger om de middeling toe te passen over 2019 tot en met 2021 en 2022 tot en met 2024.

Verzoek op tijd
U kunt alleen kalenderjaren in de middeling betrekken waarvoor een definitieve aanslag is opgelegd. Houd wel de termijn in de gaten. Een verzoek om middeling moet u doen binnen 36 maanden nadat alle definitieve aanslagen van de kalenderjaren die u wilt middelen onherroepelijk vaststaan.

Let op! Wilt u een middelingsteruggaaf voor de jaren 2022 tot en met 2024, dan kunt u deze pas aanvragen nadat u een definitieve aanslag inkomstenbelasting 2024 heeft. Deze zal op zijn vroegst in 2025 worden opgelegd.

Let op! Het plan om de middelingsregeling af te schaffen, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuws 1 december 2022

Vier uw sinterklaasfeest fiscaal vriendelijk

Sinterklaas is weer in het land! Dit is voor veel werkgevers aanleiding om een leuk feest voor de werknemers, hun partners en kroost te organiseren. Hoe regelt u dit zo fiscaal vriendelijk mogelijk?

Lezen
Nieuws 30 november 2022

Terugdraaien anoniementarief vanaf 2023 toegestaan

U moet als werkgever het anoniementarief van 52% toepassen als een werknemer geen volledige of juiste gegevens aan u verstrekt. Vanaf 2023 mag u dit tarief terugdraaien met terugwerkende kracht.

Lezen
Nieuws 29 november 2022

Onbelaste vrijwilligersvergoeding naar € 1.900 in 2023

De maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog naar € 1.900 per jaar. Deze bedraagt nu nog € 1.800.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden