23 januari 2024
Kwakkeleconomie’
HR
2231990 Noordenne Accountants   januari   Nieuws

Bron: VNACC

Allereerst de beste wensen namens ons team en vooral een goede gezondheid gewenst! Zoals in de titel geschreven, bevinden we ons in een ‘kwakkeleconomie’. Geen groei, maar ook - nog - niet echt een recessie.

Dat heeft alles te maken met het tekort aan gekwalificeerd arbeidspotentieel.

Arbeidspotentieel

Zolang mensen een baan hebben, is er zekerheid en bereidheid om te consumeren. In de huidige situatie zijn veel economische bedreigingen. Het tekort aan arbeidspotentieel speelt een grote rol.

Tekort aan medewerkers

Voor de toekomst zie ik dit niet snel veranderen. We blijven een tekort aan arbeidspotentieel houden en de vergrijzing van de bevolking zet onverminderd door. Sinds 2010 daalt ons geboortecijfer. Het was nog nooit zo laag als in 2023. Namelijk per vrouw 1,49 kind, waar 2,1 nodig is voor het stabiel houden van de populatie. Het is duidelijk dat dit geen goed teken is voor het potentieel aan toekomstige medewerkers. 

Stijging van loonkosten

Wat bedoel ik met deze constatering? Eigenlijk wil ik twee zaken benadrukken. Ten eerste gaat het feitelijk met de economie niet heel goed en niet heel slecht. Door werkgevers wordt dit anders ervaren. Zowel de afname van groei en misschien zelfs krimp, maar vooral het moeilijk kunnen vinden van personeel en daardoor ook een stijging van de loonkosten. Schaarste, maar ook de stijging van de minimumlonen, leidt uiteindelijk tot ‘winstuitholling’. 

Medewerkers centraal stellen

Ten tweede: wat kunt u hiermee? Ik denk niet het ei van Columbus te hebben, maar ik weet wel dat u uw medewerkers centraal moet stellen in uw strategie. In het verleden was dat wellicht nog de klant. Meer aandacht voor uw medewerkers, en dat hoeft niet per sé direct meer salaris te zijn. Veel meer factoren bepalen het welzijn van uw medewerkers. Bijvoorbeeld de fysieke en mentale gezondheid. Wij kunnen u daarmee van dienst zijn. 

Automatiseren van processen

Artificial Intelligence is in opmars en wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Of het nu AI is of automatisering in het algemeen: met het automatiseren van processen kunt u de behoefte aan personeel verminderen en uiteindelijk ook uw kosten verlagen. Verdiep u in de mogelijkheden om uw processen te optimaliseren met behulp van de technologische ontwikkelingen. Onze medewerker Jasper Baijense kan u hiermee op weg helpen.

Heeft u vragen over de wijze waarop onze dienstverlening uw bedrijf verder kan helpen? Neem dan contact met ons op.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Harm van Heusden

Partner

Harm van Heusden
Deel dit bericht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden