De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   17 juli 2019

Klimaatakkoord: Bijtelling elektrische auto’s stijgt naar 8% vanaf 2020

Vanaf 2020 stijgt de bijtelling voor een elektrische auto van 4% naar 8%.

Bron: SRA

Heeft u een elektrische auto van de zaak en gebruikt u deze ook voor privé? Let dan goed op, want vanaf 2020 stijgt de bijtelling van 4% naar 8%. Deze regeling maakt onderdeel uit van het Klimaatakkoord.

Hogere bijtelling voor elektrische auto’s

In 2020 verdubbelt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 8 procent over de eerste €45.000 van de cataloguswaarde. Nu betaalt u 4% over de eerste €50.000. Vervolgens gaat de bijtelling in stapjes omhoog naar 12% over de eerste €40.000 van de cataloguswaarde in 2021, 16% in 2022 en 17% in 2025. Vanaf 2026 betaalt u voor een elektrische auto dezelfde bijtelling als voor een gewone auto, namelijk 22%.

Geen accijnsverhoging voor benzine maar wel voor diesel

Er was een plan om de accijns op benzine te verhogen, maar dit gaat niet door. Het kabinet wil de automobilisten die geen elektrische auto rijden niet laten opdraaien voor de kosten van het stimuleren van elektrisch rijden. De accijns op diesel wordt wel verhoogd, namelijk 1 cent extra in 2021 en nog eens 1 cent extra in 2023.

Afbouw stimulans afhankelijk van de verkoop

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk meer elektrische auto’s worden verkocht. Om de stimulans te kunnen meten, moet er jaarlijks worden gekeken naar de verkoop en in hoeverre deze de verwachting overtreft. Als de verkoop hoger is dan de verwachting, dan wordt de stimulering sneller afgebouwd.

Wat kost een elektrische auto?

Als de bijtelling voor elektrische auto’s evenveel wordt als die voor gewone auto’s, dan kost een elektrische auto van de zaak de gemiddelde automobilist maximaal ongeveer €280 per maand netto extra. Dit is op basis van de cijfers die nu bekend zijn. De daadwerkelijke kosten zijn onder andere afhankelijk van de cataloguswaarde. De stijging van de bijtelling naar 8% volgend jaar kost een autogebruiker met een auto met een cataloguswaarde van €40.000 ongeveer €50 euro per maand netto extra.

Rekeningrijden

Het Klimaatakkoord bevat nog meer regelingen om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Zo wordt per 2026 het rekeningrijden ingevoerd. U betaalt dan per gereden kilometer. In het Klimaatakkoord staan 3 varianten van rekeningrijden, deze worden nog verder onderzocht.

Tip!

Bent u van plan om een elektrische auto te kopen? Koop de auto dan dit jaar! U maakt dan nog maximaal 5 jaar gebruik van de lage bijtelling over de eerste €50.000 van de cataloguswaarde.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de bijtelling van elektrische auto's? Neem dan vrijblijvend contact op met Eline Könemann.

Eline Könemann

HR Adviseur

Eline Könemann
Contact opnemen

Wilt u meer weten over de bijtelling elektrische auto's?
 

Neem contact met ons op! Eén van onze adviseurs vertelt u hier graag meer over.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   27 juni 2019

Spreiden geschenkvrijstelling eigen woning 

Overweegt u een schenking of verkrijgt u een schenking voor een eigen woning? Dan heeft u geluk, want het is nu mogelijk om de schenking onder voorwaarden te spreiden over drie jaren.
 

Lezen
In 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun personeel.
 Blog   24 mei 2019

De werkgeverslasten blijven stijgen: ook in 2019!

Als ondernemer met personeel in Nederland ben je verplicht om werkgeverslasten te betalen. Ook in 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun werknemers. Kees de Vries geeft in zijn blog verklaringen voor de stijgende werkgeverslasten.

Lezen
De SRA heeft een podcast opgenomen over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht.
 Nieuws   8 mei 2019

Podcast bedrijfsoverdracht: wees er op tijd bij!

Als ondernemer krijgt u er op een zeker moment mee te maken: bedrijfsoverdracht. Dit is een complexe zaak, waar veel bij komt kijken. Daarom is het goed om een bedrijfsoverdracht op tijd voor te bereiden. De SRA heeft een podcast opgenomen over bedrijfsoverdracht. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam