De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   6 november 2019

Kleineondernemersregeling (KOR) per 1 januari 2020

Kleineondernemingsregeling per 1 januari 2020

Bron: SRA

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Vanaf die datum heeft u niet langer te maken met een korting, maar met een vrijstelling. De vrijstelling is van toepassing als de omzet niet hoger is dan €20.000. De huidige KOR, dat wil zeggen tot 1 januari 2020, wordt uitsluitend toegepast ten aanzien van natuurlijke personen. De nieuwe regeling kan zowel door natuurlijke personen als door rechtspersonen worden toegepast.

Huidige situatie

Bij de huidige KOR wordt er een korting verleend op het bedrag dat aan btw moet worden voldaan. Bij een bedrag tot € 1.345 aan btw bedraagt de korting het volledige bedrag aan btw. Bij een bedrag aan btw tussen € 1.345 en € 1.883 is de korting 2,5% van het btw-saldo.

Per 1 januari 2020 verdwijnt de korting en geldt een vrijstelling wanneer de omzet niet hoger is dan € 20.000. Dit betekent dat geen btw meer wordt berekend, indien wordt voldaan aan de vereisten en tevens dat geen recht bestaat op aftrek van voorbelasting.

Omzetgrens van € 20.000

Om te bepalen of u voldoet aan de vereisten, moet u rekeninghouden met de volgende bedragen:

  • binnenlandse omzet belast met het algemene tarief
  • binnenlandse omzet belast met het verlaagde tarief
  • omzet belast met het tarief van nul procent
  • privégebruik goederen en diensten waarvoor aftrek van voorbelasting is genoten
  • omzet in Nederland waarvan de heffing is verlegd naar de afnemer

Vrijgestelde prestaties tellen niet mee in de beoordeling of de grens van € 20.00 wordt overschreven, tenzij sprake is van:

  1. levering of verhuur van een onroerende zaak, uitgezonderd is de levering van een onroerende zaak die is gebruikt als bedrijfsmiddel
  2. financiële diensten
  3. verzekeringsdiensten

Aanvragen voor 20 november 2019

Indien u in aanmerking wenst te komen voor de nieuwe KOR, dan is het raadzaam om de aanmelding uiterlijk 20 november 2019 in te dienen. Dit kan via het aanmeldformulier.

U kunt het verzoek ook na deze datum indienen, maar de fiscus verwacht  een  termijn  van  minstens  vier  weken  nodig  te  hebben  en  verzoeken  die  op  of  vóór  20 november 2019 zijn ingediend, zullen bij het voldoen aan de voorwaarden per 1 januari 2020 worden gehonoreerd.

Meer informatie over de KOR vindt u in het document ‘SRA Signalering kleineondernemersregeling per 1 januari 2020’.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de kleineondernemersregeling (KOR)? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Meer weten over de KOR?

Wilt u meer weten over de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline. Zij helpt u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?
 Nieuws   28 oktober 2019

Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?

Vanaf 1 november 2019 kunt u als werkgever alleen nog maar via eHerkenning communiceren met het UWV. Voorheen gebruikte u voor de communicatie met het UWV een UWV-account. Maakt u nog geen gebruik van eHerkenning? Zorg dan dat u dit zo snel mogelijk gaat regelen. 

Lezen
 Blog   9 oktober 2019

Een dag in het leven van een assistent-accountant!

Werken in de Accountancy saai? Nee hoor! Eline en Willeke laten je zien dat het beroep juist uitdagend en divers is. Zij zijn werkzaam als assistent-accountant op de controle-afdeling en nemen je mee in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Lezen
Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?
 Blog   25 september 2019

Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?

Het wetsvoorstel is een onderwerp van discussie geworden. Naar aanleiding van het Belastingplan 2020 wordt verwacht dat het definitieve wetsvoorstel in het 4e kwartaal van 2019 wordt ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog zetten wij voor u de belangrijkste punten op een rij. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden