De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws

 Nieuws   5 juli 2022

Kabinet wil versoepeling aflossen coronaschulden

Bron: SRA

Het kabinet wil de afbetalingsregeling voor belastingschulden waar bijzonder uitstel van betaling voor is verleend tijdens de coronacrisis toch versoepelen. Een van de plannen is dat onder voorwaarden het mogelijk is per kwartaal af te lossen in plaats van per maand. De maximale aflostermijn van vijf jaar blijft in stand.

Coronaschulden
Ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden zijn geraakt, hebben bijzonder uitstel van betaling kunnen krijgen voor hun belastingschulden. Van de oorspronkelijke € 47 miljard staat nu nog ruim € 20 miljard aan belastingschuld open. Deze schulden moeten vanaf oktober 2022 in uiterlijk 60 maanden worden afgelost.

Geen verdere coronasteun
Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven geen verdere steunmaatregelen vanwege corona te overwegen. Toch wil het een tegemoetkoming treffen voor ondernemers die in de kern gezond zijn, maar door de opgebouwde belastingschulden in betalingsmoeilijkheden dreigen te komen.

Aflossen per kwartaal mogelijk
Het kabinet stelt in die gevallen voor dat ondernemers hun maandbedrag per kwartaal betalen. Zo kunnen bedrijven bij tijdelijke liquiditeitsproblemen toch tegemoet worden gekomen. Een andere optie is om een incidentele betaalpauze mogelijk te maken. Dat zou één keer gedurende maximaal drie maanden mogelijk moeten zijn. Hierdoor moet in de resterende maanden dan wel een groter bedrag worden afgelost. 

Let op! De maximale termijn van vijf jaar blijft wel in stand.

Let op! De versoepeling is alleen van toepassing als een bedrijf de noodzaak ervan aantoont. De ondernemer moet daarvoor een schriftelijk gemotiveerd verzoek indienen, waaruit de aflossingsproblemen blijken.

Alternatieven
Het kabinet heeft ook alternatieve oplossingen onderzocht, maar geeft aan genoemde opties de voorkeur. Over de opties zal op korte termijn met de Tweede Kamer worden overlegd.

Ook soepelere opstelling bij schuldsanering
Eerder was al toegezegd dat de Belastingdienst per 1 augustus 2022 een soepelere houding zal aannemen in saneringsakkoorden. De Belastingdienst neemt vanaf die datum genoegen met een gelijk percentage als aan concurrente schuldeisers wordt uitgekeerd (100% in plaats van 200% ten opzichte van concurrente crediteuren). Deze versoepeling geldt tot 1 oktober 2023.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Zonnepanelen9

Nieuws 30 maart 2023

Geen btw-aftrek voor herstel dak voor zonnepanelen

Als het dak van een woning hersteld wordt in het kader van een complete renovatie, kan de btw op die herstelkosten niet in aftrek worden gebracht vanwege het feit dat er ook zonnepanelen moeten kunnen worden geplaatst. Volgens de rechtbank Zeeland-West-Brabant zijn de kosten van herstel dan niet uitsluitend gemaakt voor de levering van energie via zonnepanelen.

Lezen

Nieuws 28 maart 2023

Advieswijzer Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s

Waarom betaal ik zoveel meer belasting over de vergoeding voor mijn overwerk, bonussen en andere extra’s dan over mijn normale salaris? Dat is een vraag die u als werkgever waarschijnlijk weleens van uw werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Nieuws 23 maart 2023

Box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement weer uitgesteld

Het box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement, dat gepland stond vanaf 2026, gaat waarschijnlijk pas op zijn vroegst per 1 januari 2027 in. Dit heeft staatssecretaris Van Rij gezegd in een interview met NRC. Het traject dat voorafgaat aan de invoering, alsmede de noodzakelijke modernisering van de ict-systemen bij de Belastingdienst zijn volgens hem hier debet aan.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden