De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   29 augustus

Belastingdienst komt met hulpmiddel voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR).

hulpmiddel kleineondernemersregeling

Bron: Rendement Online

Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in. Om ondernemers te helpen komt de Belastingdienst met een hulpmiddel. Aan de hand van dit hulpmiddel kunt u bepalen of u voldoet aan de voorwaarden van de KOR.

Wat houdt de nieuwe KOR in?

Het kabinet wil kleine ondernemers ondersteunen door de administratieve lasten voor hen te verminderen. Daarom wordt de KOR aangepast. Vanaf 2020 is de omzet van een ondernemer bepalend voor de toepassing van de KOR, niet meer – zoals nu – de hoogte van het af te dragen bedrag aan BTW. Ondernemers die met hun omzet onder de grens van €20.000 blijven, hoeven geen BTW in rekening te brengen en hoeven dus ook geen BTW-aangifte te doen. Dat scheelt weer administratieve lasten. Echter de keerzijde is dat een ondernemer die de KOR toepast ook geen recht heeft op aftrek van voorbelasting.

Voldoet u aan de voorwaarden van de nieuwe KOR?

Wanneer kunt u een gebruik maken van de nieuwe KOR? Dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U moet ondernemer voor de BTW zijn;
  • U moet als ondernemer in Nederland gevestigd zijn;
  • Uw omzet mag niet hoger zijn dan €20.000 per kalenderjaar. Niet alle omzet telt mee bij het bepalen van deze grens. In beginsel wordt alleen de btw-belaste omzet meegenomen. Echter, de wet geeft ook enkele aanvullende (soms vrijgestelde) prestaties waarvan de omzet ook meegenomen moet worden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de levering en verhuur van onroerende zaken.

Hulpmiddel van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee u kunt bepalen of u in aanmerking komt voor de nieuwe KOR. Als u de nieuwe KOR per 1 januari 2020 wilt gaan gebruiken, dan moet u zich voor 20 november 2019 aanmelden. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van de Belastingdienst. Kunt of wilt u de nieuwe KOR niet meer toepassen, dan moet u zich afmelden. Dit kan via het afmeldformulier.

Maakt u nu al gebruik van de KOR? Dan hoeft u zich niet aan te melden. Dit gebeurt automatisch via de Belastingdienst. U krijgt nog wel een brief met uitleg over de nieuwe regeling en over de gang van zaken als u zich wilt afmelden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de kleineondernemersregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de toepassing van de huidige of de nieuwe KOR? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen.
 Nieuws   26 augustus

Personeel in dienst dat een opleiding volgt? Maak gebruik van de subsidie Praktijkleren!

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. Wij nemen de subsidieregeling Praktijkleren samen met u door.

Lezen
Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?
 Blog   20 augustus

Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Stel, u krijgt een schenking en u bent getrouwd. Heeft uw echtgenoot dan ook recht op de schenking of erfenis? Of is deze alleen voor u bestemd? En wat kunt u doen? Met deze blog helpt Eveline u graag een handje op weg.

Lezen
Wet Arbeidsmarkt in Balans
 Nieuws   14 augustus

Per 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in

Als werkgever krijgt u per 1 januari te maken met de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet bevat nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en WW-premies. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam