De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws  17 januari

Goede voornemens: tijd voor een administratieve schoonmaak

Het begin van het jaar staat vaak in het teken van goede voornemens. Gezonder eten, afvallen, meer sporten, minder drinken. Maar een nieuw jaar heeft ook gevolgen voor uw administratie.

Het begin van het jaar staat vaak in het teken van goede voornemens. Gezonder eten, afvallen, meer sporten, minder drinken. Maar een nieuw jaar heeft ook gevolgen voor uw administratie. U kunt namelijk weer een deel gaan vernietigen. 

Bewaarplicht 7 jaar

Als ondernemers moet u uw administratie minstens zeven jaar bewaren. U mag dus facturen uit 2011 en eerder vernietigen. Maar let op, sommige zaken moet u wél langer bewaren.

Bewaarplicht 10 jaar

Als uw administratie betrekking heeft op onroerende goederen, dan moet u deze minstens 10 jaar bewaren. Dit komt door de herzieningstermijn voor onroerend goed voor de btw. 

Digitaal versus papier

De bewaartermijnen gelden zowel voor digitale als papieren administraties. Alles moet zeven of tien jaar worden bewaard. Ook geldt dat een en ander binnen een redelijke termijn te controleren moet zijn. Het is daarom verstandig om uw digitale bestanden over te zetten naar actuele software.

Wat behoort tot uw administratie?

Er staat niet wettelijk omschreven wat tot een administratie behoort. U bent verplicht alle boeken, bescheiden en andere gegevensdragers te bewaren die van belang kunnen zijn voor uw belastingheffing. 

U moet ook alle administratie bewaren die van belang kan zijn voor de heffing van de belasting van derden. Zo kan De Belastingdienst aan de hand van uw verkoopfacturen bepalen wat de inkoop van uw afnemers moet zijn geweest.

Sancties

Voor controles van de Belastingdienst moet u de gevraagde gegevens uit uw administratie kunnen overhandigen. Ook moet het mogelijk zijn om kopieën van de gegevens te maken. Is de administratie niet in uw bezit, dan kan de inspecteur inzage eisen via een informatiebeschikking. Kunt u de gevraagde gegevens niet voor de dag halen, dan kan de inspecteur een aanslag opleggen en daarbij de bewijslast omdraaien. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over bewaarplichten? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit medewerkerverhaal:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wilt u in 2019 uw kind of kleinkind een extraatje geven? Ook in het nieuwe jaar kunt u weer profiteren van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting.
 Nieuws   10 januari

Belastingvrij schenken in 2019

Wilt u in 2019 uw kind of kleinkind een extraatje geven? Ook in het nieuwe jaar kunt u weer profiteren van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting. Voor 2019 zijn de belastingvrije bedragen verhoogd.

Lezen
 Nieuws   7 januari

Special Lonen 2019

In de Special Lonen 2019 vindt u alle actuele informatie over de belangrijkste onderwerpen voor u als werkgever. Denk aan de nieuwe AVG, de Wet DBA, auto van de zaak, het minimumloon, en het dga-pensioen.

Lezen
 Blog   18 december

Bedrijfsopvolging deel 2

Bij bedrijfsopvolging komt meer kijken dan u denkt. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zet Eveline in haar blogs de belangrijkste zaken op een rij. Deze keer besteedt zij aandacht aan de inkomstenbelasting.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

Aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam