De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws  13 november 2020

Goed werkgeverschap vastgelegd in personeelsbeleid

Bron: Ondernemen met personeel

Met een goed personeels­beleid kijkt u vooruit en weet u wat u moet doen. Het maakt uw onderneming toekomstbestendig. Personeels­beleid gaat over de manier waarop uw bedrijf met personeel omgaat. Een goed personeelsbeleid sluit aan bij uw bedrijfsdoelen. Het is het uitgangspunt voor al uw personeels­zaken.

Met een goed personeels­beleid geeft u werknemers duidelijkheid. Hierdoor zullen goede mensen minder snel vertrekken. Bovendien maakt het uw bedrijf juist aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen. Zo voorkomt u een tekort aan goed personeel. In dit artikel vertellen wij u wat een goed personeelsbeleid is en hoe u dit kunt opstellen.

Het wat en waarom van een goed personeels­beleid

Met een goed personeelsbeleid zorgt u ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de kerndoelen van uw onderneming. Enkele basisvragen van uw personeelsbeleid zijn: Hoe gaat mijn bedrijf om met werknemers? Hoe zijn personeels­zaken geregeld? Voldoet mijn onderneming aan de wet- en regelgeving rondom personeel?

Een duidelijk personeels­beleid voeren is onmisbaar voor het succes van uw onderneming. Een paar belangrijke voordelen:

 • Uw werknemers hebben het nodig. Het draagt bij aan het werkgeluk van uw personeel. 
 • U kunt u onderscheiden als peoplemanager. Dat maakt u een betere allround ondernemer.
 • Uw bedrijf krijgt een goede reputatie en wordt aantrekkelijker voor talenten en ervaren vakmensen. Zo voorkomt u een personeelstekort in de toekomst.
 • Uw bedrijf kan makkelijker groeien. Met gemotiveerde werknemers behaalt u sneller bedrijfsdoelen en raken klanten overtuigt.

Een goed personeels­beleid in 8 stappen

Gebruik dit stappenplan om tot een goed personeelsbeleid te komen:

 1. Denk eerst na over de uitgangspunten van uw personeels­beleid. Bedenk op kwalitatief gebied hoe uw werknemers kunnen bijdragen aan het halen van uw bedrijfsdoelen. Denk ook na hoe u ervoor kunt zorgen dat uw team optimaal kan presteren. Denk ook na over de juiste personeels­bezetting. Hoeveel werknemers heeft uw bedrijf nodig om de bedrijfsdoelen te halen, nu en in de toekomst?
 2. Schrijf de uitgangspunten van uw personeels­beleid op. Uw personeels­beleid is een belangrijk onderdeel van uw ondernemingsplan. Het is slim om uw ondernemingsplan ieder jaar te actualiseren en dus ook uw personeels­beleid te evalueren.
 3. Een goed personeels­beleid voldoet aan de wet. Zorg dus dat u het arbeidsrecht correct toepast. Als uw personeels­beleid voldoet aan de wet, voorkomt u arbeidsconflicten, boetes, naheffingen, rechtszaken en oplopende personeelskosten. Maar het belangrijkste is: u geeft uw werknemers waar zij recht op hebben.
 4. Binnen een goed personeels­beleid heeft u oog voor verzuim. Iedere werknemer moet veilig en gezond kunnen werken. Naast de verplichtingen uit de Arbowetgeving, zorgt u voor een verzuimbeleid dat gericht is op het voorkomen en beperken van onnodig verzuim en langdurige uitval. Bescherm uw werknemers door werkstress bespreekbaar te maken en werkdruk te beperken. Hoe pakt u verzuim aan? Als een werknemer bijvoorbeeld (tijdelijk) zijn eigen werk niet kan uitvoeren, dan moet u samen kijken naar alternatieve werkzaamheden. Hiermee beperkt u de kosten voor verzuim en voorkomt u praktische problemen.
 5. Beloning is een belangrijk onderdeel van je personeels­beleid. Houd in ieder geval rekening met het minimumloon en de bepalingen uit uw cao. Denk ook aan passende secundaire arbeidsvoorwaarden waarmee u uw personeel kunt stimuleren. Zorg voor eerlijke beloning. Meestal zal u een salaris bieden dat gebruikelijk is in de branche, een marktconform salaris. Daarnaast houdt een eerlijke beloning in dat u werknemers op basis van de juiste criteria beloont. Dit betekent dat zij bij gelijkwaardig werk hetzelfde loon krijgen.
 6. Afspraken met werknemers moet u goed vastleggen. Dit begint met een correcte arbeidsovereenkomst. Maar ook daarna legt u afspraken vast (zoals over een nieuwe functie of aanpassing van werkuren). Later kunt u bij een eventueel arbeidsconflict hierop teruggrijpen. Maak ook een personeelshandboek waarin u alle bedrijfsregels vastlegt. Als u dit een vast onderdeel maakt van het personeels­beleid, dan voorkomt u onenigheid achteraf.
 7. Bij een goed personeels­beleid hebben uw werknemers voldoende inspraak. Dit heeft als voordeel dat u hun betrokkenheid verhoogt en meer draagvlak creëert voor besluiten. U regelt dit door een vorm van personeelsvertegenwoordiging te kiezen die past bij uw bedrijf. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf kan medezeggenschap van personeel zelfs verplicht zijn.
 8. Heb aandacht voor de groei van personeel. Binnen een goed personeels­beleid is er ook een gesprekscyclus. Door regelmatig te praten over het functioneren van uw werknemer, laat u zien dat u aandacht heeft voor zijn ontwikkeling. Daarbij is dit een belangrijk stuurmiddel voor uw onderneming. Het is slim om concrete doelen te stellen voor uw werknemer en hem daarop te coachen. Om verdere groei mogelijk te maken kunt u iemand ook een opleiding laten volgen. 

Een goed personeels­beleid voeren is geen overbodige luxe. Sterker nog: het is wettelijk verplicht. De wet zegt dat iedere werkgever zich als een 'goede werkgever' moet gedragen. Een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap is het voeren van een goed personeels­beleid. 

Bij Van Noordenne Accountants hebben wij de expertise in huis om u te adviseren over uw personeelsbeleid. Heeft u hier interesse in, dan horen wij dit graag! Samen zorgen we voor uw medewerkers en uw onderneming.

Vragen?

Heeft u vragen over het opstellen van een goed personeelsbeleid? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR-adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht:

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden