De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   16 juni 2020

Geen gezamenlijke verkrijging, geen vrijstelling

Geen gezamenlijke verkrijging, geen vrijstelling

Bron: Taxence

Bij een samenlevingscontract is het nog steeds mogelijk dat één van de partners een woning koopt die volledig op zijn of haar naam komt te staan. Als de andere partner de woning verkrijgt na het beëindigen van de relatie, dan dient hij of zij in beginsel overdrachtsbelasting te betalen over de verkrijging.

Casus Hof Den Bosch

In 2004 sloten een man en een vrouw samen een samenlevingsovereenkomst. Hierin waren de verhoudingen vastgelegd op 60% voor de man en 40% voor de vrouw. In 2012 kocht de man het recht van erfpacht op een woning. Deze woning kwam op zijn naam te staan. Bovendien was de aankoop betaald met een bankrekening die op naam van de man stond. In 2017 beëindigden de man en vrouw hun relatie. Zij besloten dat het erfpachtrecht van de woning werd toebedeeld aan de vrouw en stelde hiervoor een akte van levering op. Volgens de vrouw is de verkrijging vrijgesteld van overdrachtsbelasting, omdat er sprake zou zijn van een verdeling van een gemeenschap tussen samenwoners. De Belastingdienst is het hier niet mee eens.

Geen gezamenlijke verkrijging

Het geschil komt terecht bij het Hof Den Bosch. Het Hof constateert dat uitsluitend de man het erfpachtrecht onder bijzondere titel heeft verkregen. Hierdoor is er geen gemeenschap in de civielrechtelijke zin ontstaan. Dat de man en de vrouw onderling afspraken hebben gemaakt, maakt daarvoor niet uit. De vrouw mag de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting niet toepassen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over overdrachtsbelasting? Neem dan vrijblijvend contact op met Robin van de Graaf.

Robin van de Graaf

Fiscaal Medewerker

Robin van de Graaf
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u vragen over overdrachtsbelasting? Neem dan contact op onze fiscale afdeling.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

BOR arresten
 Nieuws   15 juni 2020

BOR-arresten: Hoge Raad niet eens met de staatssecretaris

De ‘bezitseis’ in de BOR moet ervoor zorgen dat belastingplichtigen geen oneigenlijk gebruik maken van de BOR. De staatssecretaris van Financiën vond dat de beziteis ook zag op de uitbreiding van de onderneming door bedrijfsovername. De Hoge Raad was het niet eens met de staatssecretaris en heeft daarom in haar arrest van 29 mei 2020 anders geoordeeld.  

Lezen
 Nieuws   10 juni 2020

Nieuwsbrief update coronamaatregelen

In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Wij proberen alle informatie actueel te houden, maar terwijl we deze nieuwsbrief schrijven, komen er steeds nieuwe aanvullingen of verbeteringen van de regelingen. Deze nieuwsbrief is geschreven met de kennis tot 10 juni 2020. 

Lezen
WAZO Partnerverlof
 Nieuws   8 juni 2020

WAZO partnerverlof en ketenmachtiging UWV

Voor kinderen geboren vanaf 1 juli 2020 hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Deze regeling zorgt ervoor dat partners extra tijd krijgen om te wennen aan hun nieuwe leven met een baby. Een betere start voor het hele gezin dus!
 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden