De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws  23 oktober 2020

Geen BSN-nummer meer vermelden op loonstroken en jaaropgaven

Special Lonen 2020

Bron: NBA 

Het Burger Service Nummer (BSN) mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. Brancheorganisaties van onder meer banken, verzekeraars en IT-leveranciers vragen hiervoor aandacht van accountants. 

Loonstroken en jaaropgaven zijn vaak nodig voor het aanvragen van financiële producten. Op zulke documenten staat vaak het Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer mag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) echter niet voorkomen in het advies- en aanvraagtraject van een financieel product. "U zou de financiële sector daarom enorm helpen als u het BSN niet meer vermeldt op loonstroken en jaaropgaven", aldus de brancheorganisaties van verzekeraars, banken, financieel adviseurs, franchiseketens, serviceorganisaties en IT leveranciers in een brief aan de NBA.

Het Burger Service Nummer is primair bedoeld voor contact tussen overheid en burgers. De verwerking van het BSN in de correspondentie tussen adviseurs of bemiddelaars met klanten, bijvoorbeeld bij advies, bemiddeling, verkoop, preventief beheer, claims of het verhelpen van betalingsproblemen, mag niet. "Het is niet toegestaan dat niet-overheidsinstellingen het BSN verwerken (zoals vastleggen, raadplegen, gebruiken, doorzenden en wissen), tenzij de wet zegt dat dit moet", zo stellen de brancheorganisaties.

Ze doen een "dringende" oproep aan accountants om het BSN-nummer niet meer op te nemen in documenten die klanten gebruiken om een financieel product aan te vragen. Alternatief kan zijn om klanten de mogelijkheid te bieden een document zonder BSN te downloaden.
 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Bezoek dan eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit bericht:

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden