De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   13 februari 2020

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?

Bron: SRA

Als u als directeur-grootaandeelhouder (dga) of partner van een dga werkzaamheden voor de bv uitvoert, dan moet u een ‘gebruikelijk loon’ opnemen. Dit gebruikelijk loon mag niet worden vervangen door een onkostenvergoeding. Dit is onlangs beslist door het gerechtshof Amsterdam. Zelfs bij geringe werkzaamheden moet u een ‘gebruikelijk loon’ opnemen.

Wanneer moet u ‘gebruikelijk loon’ opnemen?

Verricht u werkzaamheden voor een vennootschap waarin u een aanmerkelijk belang hebt? Dan geldt voor u de gebruikelijkloonregeling. U hebt een aanmerkelijk belang als u, eventueel samen met uw fiscale partner, direct of indirect, minimaal 5% hebt van: de aandelen, winstbewijzen, genotsrechten of opties op aandelen in een binnen- of buitenlandse vennootschap.

Hoogte van het gebruikelijk loon

De hoogte van het gebruikelijk loon wordt vastgesteld op het hoogste bedrag van de volgende drie bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
  • Het hoogste loon van de andere werknemers; of
  • Minimum bedrag van €46.000.

De Belastingdienst kijkt bij het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk loon naar het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Het gebruikelijk loon wordt dan vastgesteld op 75% van dat loon. Voorwaarde is wel dat 75% van het loon hoger is dan het minimum van €46.000.

Lager gebruikelijk loon in speciale situaties

In bepaalde situaties kan het gebruikelijk loon op een lager bedrag worden vastgesteld. Dit geldt voor starters en voor dga’s die in deeltijd werken. De dga van een startende onderneming mag maximaal drie jaar het wettelijk minimumloon toepassen als gebruikelijk loon. De dga moet zelf aannemelijk maken dat het bedrag aan loon niet uitbetaald kan worden.

Casus gerechtshof Amsterdam

In de casus van het gerechtshof Amsterdam had een startende dga in plaats van een gebruikelijk loon zichzelf een onkostenvergoeding toegekend. Het gerechtshof Amsterdam ging hier niet mee akkoord. Volgens het gerechtshof Amsterdam moet de dga een gebruikelijk loon van €27.500 in aanmerking nemen. Het gebruikelijk loon wordt in deze casus lager dan het minimum van €46.000 vastgesteld, omdat sprake is van een startende bv.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over het gebruikelijk loon? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over het gebruikelijk loon? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?
 Nieuws   12 februari 2020

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?

Op 31 januari 2020 heeft de Hoge Raad een oordeel geveld over de vraag of het redelijk is om bij een pensioenverplichting van €57.833 een buffer van ruim €550.000 aan te houden. Bij het vaststellen van het ondernemingsvermogen mag ten aanzien van de pensioenverplichting een buffer worden opgenomen.  

Lezen
Auto van de zaak
 Nieuws   10 februari 2020

8 aandachtspunten bij een auto van de zaak

Als werknemers in een auto van de zaak mogen rijden, dan zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten bij de salarisadministratie. In dit nieuwsbericht komen 8 veel voorkomende zaken die in de praktijk spelen aan de orde. Daarnaast geven we uitleg over het bijtellingspercentage. 

Lezen
Bedrijfsopvolgingsregeling bij schenken of vererven van vastgoed-bv
 Nieuws   7 februari 2020

De bedrijfsopvolgings-regeling (BOR) bij schenken of vererven van vastgoed-bv

Geldt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) nu wel of niet bij het schenken of vererven van vastgoed-bv’s? Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat de verhuur van vastgoed wél kwalificeert als ondernemingsactiviteit en de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden toegepast.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden