De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   3 januari 2020

Het gebruikelijk loon voor de dga is verhoogd naar €46.000

Het gebruikelijk loon voor de dga is verhoogd naar €46.000

Bron: SRA

Per 1 januari 2020 is het gebruikelijk loon voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) verhoogd van €45.000 naar €46.000. Deze verhoging is gepubliceerd in de Staatscourant. Het is voor het eerst sinds 2017 dat dit bedrag is verhoogd. Indien u het afgelopen jaar (2019) een loon ontving ter grootte van €45.000, dan moet u dus uw loon voor 2020 aanpassen.

De verhoging is bekend gemaakt in de Staatscourant. De regeling voor het gebruikelijk loon geldt voor alle personen die werkzaamheden verrichten voor een vennootschap waarin diegene, of de fiscale partner van diegene, een aanmerkelijk belang heeft. Dga’s moeten in hun loonaangifte een salaris opnemen dat gebruikelijk is voor hun werk. Hiermee wil de overheid voorkomen dat dga’s zichzelf te weinig loon uitkeren.

Hoogte van het gebruikelijk loon

De hoogte van het gebruikelijk loon wordt vastgesteld op het hoogste bedrag van de volgende drie bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
  • Het hoogste loon van de andere werknemers; of
  • Minimum bedrag van €46.000.

De Belastingdienst kijkt bij het bepalen van de hoogte van het gebruikelijk loon naar het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Het gebruikelijk loon wordt dan vastgesteld op 75% van dat loon. Voorwaarde is wel dat 75% van het loon hoger is dan het minimum van €46.000.

Ingeval het loon van andere werknemers hoger is dan 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, wordt het gebruikelijk loon vastgesteld op het hoogste loon van de andere werknemer. Dit kunnen werknemers zijn in de vennootschap waarin de dga een aanmerkelijk belang heeft of werknemers van een verbonden vennootschap. Ook hier geldt dat het hoogste loon van de andere werknemers minimaal €46.000 moet bedragen.

Wanneer zowel 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking als het hoogste loon van de werknemers lager is dan €46.000, wordt het gebruikelijk loon vanaf 2020 vastgesteld op het minimum van €46.000.

Lager gebruikelijk loon in speciale situaties

In bepaalde situaties kan het gebruikelijk loon op een lager bedrag worden vastgesteld. Dit geldt voor starters en voor dga’s die in deeltijd werkt. De dga van een startende onderneming mag maximaal drie jaar het wettelijk minimumloon toepassen als gebruikelijk loon. De dga moet zelf aannemelijk maken dat het bedrag aan loon niet uitbetaald kan worden.

Een dga die in deeltijd werkt, mag volgens de Belastingdienst zijn loon niet automatisch lager vaststellen. De dga moet dan nog steeds bewijzen dat het loon in de meest vergelijkbare functie in deeltijdsituaties lager is dan €46.000.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over het gebruikelijk loon voor de dga? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Wilt u advies over het gebruikelijk loon voor de dga? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

belastingvrije bonus
 Blog   12 december 2019

Vrije ruimte over in de WKR? Geef uw personeel een belastingvrije bonus!

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent tijd voor de feestdagen. Naast kerstpakketten kunt u uw personeel ook een bonus geven. Deze bonus is belastingvrij als u nog vrije ruimte over heeft en zich aan de regels van de werkkostenregeling (WKR) houdt. In deze blog vertelt Joanita u meer over deze spelregels. 

Lezen
Vanaf 2020 krijgen zzp-ers en houders van een btw-nummer in privé een nieuw btw-nummer
 Nieuws   4 december 2019

Per 2020 nieuw btw-nummer voor zzp’ers en houders van een btw-nummer in privé

Heeft u een eenmanszaak of een btw-nummer in privé? Dan krijgt u per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. In december ontvangt u hierover een brief van de Belastingdienst. In deze brief staat het nieuwe btw-nummer vermeld. 

Lezen
8 tips om ziekteverzuim te verlagen
 Blog   27 november 2019

8 tips om ziekteverzuim te verlagen

De winter staat alweer voor de deur. De tijd waarin verzuimkosten bij veel bedrijven stijgen. Ziekteverzuim kan uw bedrijf veel geld kosten. Zo kost een zieke werknemer gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris (gemiddeld 250 euro per dag) . In deze blog geeft Nicola u 8 tips om ziekteverzuim te verlagen. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam