De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   7 september 2020

Forse verlaging verzuimboete door financiële omstandigheden

Bron: Taxence

Indien de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen niet op tijd wordt ingediend, is er sprake van verzuim. De Belastingdienst kan hiervoor in beginsel een verzuimboete van 7% van het wettelijk maximum opleggen. Bij stelselmatig verzuim kan de Belastingdienst een verzuimboete tot het wettelijk maximum opleggen.

Casus

Een ondernemer moest over het jaar 2014 aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Hij deed geen aangifte, ook niet nadat hij een aanmaning had ontvangen. Op 15 augustus 2017 kreeg de ondernemer nog twee extra weken de tijd om zijn aangifte te doen. Ook toen deed hij geen aangifte. Vervolgens legde de Belastingdienst een verzuimboete op van € 4.920. De verzuimboete is vastgesteld op het wettelijk maximum. De ondernemer heeft namelijk over de jaren 2009 tot en met 2015 de aangifte niet op tijd ingediend en dus is sprake van stelselmatig verzuim.

Inbeslagname administratie geen excuus

In hoger beroep bij het Hof Arnhem-Leeuwaren is in geschil of de verzuimboete terecht is vastgesteld. De ondernemer was van mening dat, door de twee extra weken tijd die hij van de Belastingdienst de tijd kreeg voor de aangifte, niet langer sprake was van verzuim. Het hof is het daar niet mee eens. De inspecteur heeft in de brief nadrukkelijk benoemd dat, ondanks de twee extra weken die de ondernemer kreeg, er een verzuimboete zal worden opgelegd.

Volgens de ondernemer kon de aangifte niet worden ingediend als gevolg van overmacht. Door de inbeslagname van zijn administratie door de FIOD heeft hij geen aangifte kunnen indienen. Ook hier is het hof het niet mee eens. Het hof geeft aan dat al sprake was van verzuim voordat zijn administratie in beslag was genomen. Hij heeft dus voldoende tijd gehad voor de aangifte.

Bij boeteoplegging rekening houden met alle omstandigheden

De Belastingdienst heeft dus terecht een verzuimboete opgelegd voor stelselmatig verzuim van 2009 tot en met 2014. Het hof overweegt wel dat het opleggen van een bestuurlijke boete een sanctie is die naar norminscherping ook strekt tot bestraffing. De Belastingdienst moet bij het opleggen van een boete rekening houden met alle omstandigheden. Tot die omstandigheden horen ook de financiële omstandigheden van belanghebbende. De financiële situatie van de ondernemer geeft voldoende aanleiding om de boete te verlagen van € 4.920 naar € 369.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over verzuimboetes? Neem dan vrijblijvend contact op met Robin van de Graaf.

Robin van de Graaf

Fiscaal medewerker

Robin van de Graaf
Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   3 september 2020

Buitenlandse BTW over 2019 voor 1 oktober 2020 terugvragen

Heeft u in 2019 in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) BTW betaald? Dan moet u deze vóór 1 oktober 2020 terugvragen bij de Belastingdienst. Bent u niet op tijd? Dan is de kans groot dat de andere EU-lidstaat uw verzoek niet meer in behandeling neemt.  

Lezen
 Nieuws   2 september 2020

Nieuwsbrief update coronamaatregelen

In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Wij proberen alle informatie actueel te houden, maar terwijl we deze nieuwsbrief schrijven, komen er steeds nieuwe aanvullingen of verbeteringen van de regelingen. Deze nieuwsbrief is geschreven met de kennis tot 2 september 2020. 

Lezen
 Nieuws   31 augustus 2020

Steunpakket 3.0: de belangrijkste wijzigingen

Het kabinet trekt opnieuw fors de knip voor een derde steunronde voor bedrijven vanwege de coronacrisis. De tegemoetkomingen worden tot 1 juli 2021 voortgezet, maar wel stapsgewijs aangescherpt. Wat zijn de nieuwe plannen?

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden