22 november 2023
Energiebesparingsplicht voor grote bedrijven
Fiscaal
2231641 Noordenne Accountants   28 november 2023   Nieuws

Bron: VNACC

Voor het stimuleren van energiebesparing bij bedrijven, is sprake van een energiebesparingsplicht. Het betreft bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar gebruiken. Vanuit duurzaamheidsperspectief wordt steeds meer transparantie vereist: de energiebesparingsplicht maakt hier deel van uit. 

In deze blog leest u wat dit voor u betekent.

Wanneer heeft u energiebesparingsplicht?
De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas gebruiken.

Wat houdt de energiebesparingsplicht in?
Indien u een energiebesparingsplicht hebt, heeft u de verplichting alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren. Deze energiesparingsplicht houdt ook in dat u eens in de vier jaar moet rapporteren over de genomen energiebesparende maatregelen. Dit is de informatieplicht. Deze informatieplicht geldt vanaf 2019 voor bedrijven die onder de Wet Milieubeheer vallen. Dit betekent dat alle inrichtingen die op 1 december 2019 een informatieplicht hadden, uiterlijk op 1 december 2023 energiebesparende maatregelen getroffen moeten hebben en hierover moeten hebben gerapporteerd.

Toezicht & handhaving
Toezicht en handhaving op de energiebesparingsplicht, en de daarbij behorende informatieplicht, is opgenomen in het basistakenpakket van de omgevingsdiensten. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u uitgebreide informatie over de energiebesparingsplicht en de bijbehorende rapportagevereisten.

Wat kan ik op het gebied van duurzaamheid nog meer verwachten?
Vanuit duurzaamheidsperspectief wordt steeds meer transparantie vereist. Zo wordt onder andere gewerkt aan de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Dit is een Europese richtlijn, die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. Afhankelijk van de grootte van een organisatie geldt deze eis vanaf boekjaar 2024 (grote ondernemingen die nu al verplicht rapporteren op basis van het Besluit Bekendmaking Niet-Financiële informatie), boekjaar 2025 (alle grote ondernemingen), boekjaar 2026 (beursgenoteerde mkb-ondernemingen) of boekjaar 2027 (niet-EU ondernemingen met > € 150 miljoen euro).

Vanuit de CSRD wordt verwacht dat grote bedrijven hun keten in kaart brengen. Daarom stellen zij ook eisen aan het mkb. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van rapporteren over duurzaamheid? Volg onze nieuwsbrief en sociale mediakanalen voor de laatste inzichten en praktische tips.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Richard Fennema

Relatiebeheerder

Deel dit bericht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden