De meeste organisaties zijn zich er inmiddels van bewust dat de jaarlijkse cyclus van het klassieke beoordelingsgesprek demotiverend kan werken. Vaak ligt de focus daarbij op negatieve afwijkingen van een ideaalbeeld. Er is daarbij te weinig aandacht voor unieke, individuele kwaliteiten. Voor veel medewerkers is dat een frustrerende ervaring. Meestal zoeken leidinggevenden tijdens deze gesprekken naar afwijkingen naar beneden. Het is echter interessanter om op zoek te gaan naar afwijkingen naar boven.
Organisaties veranderen, structuren en processen worden flexibeler en medewerkers vinden één of misschien twee keer per jaar een gesprek onvoldoende. Steeds meer organisaties kiezen dan ook voor een andere wijze van gesprekken voeren. Het zogenoemde ‘Het Nieuwe Beoordelen’ (HNB) kent de volgende uitgangspunten:
Bij Het Nieuwe Beoordelen ligt de focus op het inzetten en ontwikkelen van sterke punten van medewerkers. Dat geeft energie en leidt tot betere prestaties. Bij deze benadering voelen medewerkers zich meer gezien.
Tip. Maak van een 7 een 9 in plaats van met (soms jarenlange) training en coaching, van een 4 een 5.
Het doel van beoordelen veranderd: van input voor compensatie en controlemechanisme tot een proces dat medewerkers motiveert en coacht om hun topprestaties te bereiken. De eerste stap hierin is het oude beoordelingssysteem te vervangen door “Het Nieuwe Beoordelen.”
Door bij het geven van feedback aan medewerkers vooral aandacht te besteden aan hun sterke punten, kunnen organisaties vaak betere resultaten bereiken dan voornamelijk te focussen op medewerkers hun minder goede eigenschappen. Door binnen het functionerings- en beoordelingsgesprek aandacht te besteden aan de sterke punten van de medewerker, stijgt het zelfvertrouwen en de bevlogenheid. Dit artikel beschrijft hoe leidinggevenden deze positieve benadering kunnen toepassen.
Wanneer leidinggevenden deze positieve benadering als basis gebruiken voor het beoordelingsgesprek, betekent dat niet dat disfunctioneren onbesproken kan blijven. Als een medewerker echt onder de maat presteert op een belangrijk punt, kaart dat dan aan en maak er wel degelijk een ontwikkelpunt van.
Indien u advies wenst over de aanpak van een disfunctionerende medewerker, kunt u contact opnemen met de HR Adviseurs van Van Noordenne Accountants. Wij kijken samen met u naar de beste aanpak # samenwerkt!
Heeft u vragen over het opstellen van een goed personeelsbeleid? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.
HR-adviseur
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.
©Van Noordenne Accountants