De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws  29 oktober 2020

Dga, hanteer zakelijke voorwaarden bij lening bij uw bv

Bron: SRA

Als dga kunt u meestal vrij eenvoudig een lening bij uw bv afsluiten. Op deze manier stelt u belastingheffing uit. Maar denk wel aan de voorwaarden, anders loopt u forse financiële risico’s.

Lenen bij de bv
Dga’s kunnen een lening afsluiten bij hun bv. Dit kan fiscaal interessant zijn. Om de hoogte van het bedrag dat een dga kan lenen bij zijn bv te beperken, ligt er een wetsvoorstel om vanaf 2023 een maximum van € 500.000 vast te leggen. Maar ook tot die tijd en erna moet u ervoor zorgen dat een lening bij uw eigen bv aan de nodige voorwaarden voldoet.

Voorwaarden op papier
Als u een lening afsluit, moet u ervoor zorgen dat u met uw bv zakelijke voorwaarden afspreekt. Er moet in beginsel dus geen verschil zijn met een lening aan een willekeurige derde. Dat betekent dat u de lening moet vastleggen, inclusief een aflossingsschema. Ook moet er een reële rente worden afgesproken en moet u zorgen voor voldoende onderpand.

Navordering
Houdt u zich niet aan de fiscale voorwaarden, dan kan het zomaar gebeuren dat de inspecteur uw lening als uitdeling aanmerkt en deze belast in box 2. Onlangs stapte een dga naar de rechter omdat hem dit was overkomen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat er geen schriftelijke overeenkomst was, geen aflossingsschema, er was geen onderpand aanwezig en de rente werd telkens op de lening bijgeschreven. De navordering bleef dan ook in stand.

Let op! Vanwege de coronacrisis kunt u als dga soms een lager gebruikelijk loon afspreken. Eén van de voorwaarden is dan echter wel dat uw rekeningcourant bij de bv hierdoor niet verder toeneemt.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Bezoek dan eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit bericht:

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden