De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   15 november 2019

Houd vanaf 2020 rekening met concernregeling werkkostenregeling

concernregeling werkkostenregeling 2020

Bron: SRA

U kunt de concernregeling toepassen als u meerdere bv’s heeft en de werkkostenregeling gebruikt. Vanaf 2020 wijzigen de regels voor de werkkostenregeling en dit is nadelig voor concerns. Let daarom vanaf volgend jaar goed op bij het toepassen van de concernregeling.

Werkkostenregeling

Door gebruik te maken van de werkkostenregeling kunt u vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij aan uw personeel doen. Als alle vergoedingen en verstrekkingen opgeteld meer zijn dan 1,2% van de loonsom (dit is de zogenoemde vrije ruimte) van uw bedrijf, dan moet u als werkgever 80% belasting betalen over het meerdere.

Concernregeling

De concernregeling in de werkkostenregeling houdt in dat een concern de vrije ruimte van alle bv’s bij elkaar mag optellen. U hoeft pas belasting te betalen als alle vergoedingen en verstrekkingen van het concern boven de totale vrije ruimte van het concern komen.

Let op!

De concernregeling levert u voordelen op als niet iedere bv binnen het concern de gehele vrije ruimte benut. Het onbenutte deel mag dan gebruikt worden door een andere bv binnen het concern.

Verruiming vrije ruimte in 2020

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt in 2020 verruimd. De vrije ruimte bedraagt dan 1,7% tot een loonsom van € 400.000, voor alles daarboven weer 1,2%.

Nadelig voor concerns

Deze verruiming is nadelig voor concerns. De vrije ruimte voor het concern in zijn geheel wordt dus 1,7% van de eerste € 400.000 van de totale loonsom van het concern en over het meerdere geldt 1,2%. U mag dus niet meer uitgaan van de vrije ruimte per onderdeel van het concern.

Voorbeeld

Een concern van vijf bv’s met ieder een loonsom van € 1.000.000 heeft een vrije ruimte van 1,7% x € 400.000 + 1,2% x € 4.600.000 = € 62.000. De vrije ruimte van iedere bv apart bedraagt 1,7% x € 400.000 + 1,2% x € 600.000 = € 14.000. Voor alle bv’s samen is de totale vrije ruimte zonder toepassing van de concernregeling dus 5 x € 14.000 = € 70.000, ofwel € 8.000 meer.

Tip!

Bepaal dus eerst of de concernregeling voor u volgend jaar wel voordelig is. U hoeft deze beslissing pas in het tweede aangiftetijdvak van 2021 te nemen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de concernregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van de concernregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Kleineondernemingsregeling per 1 januari 2020
 Nieuws   6 november 2019

Kleineondernemersregeling per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Vanaf 2020 heeft u niet langer te maken met een korting, maar met een vrijstelling. De vrijstelling is van toepassing als de omzet niet hoger is dan €20.000. De nieuwe regeling kan door natuurlijke personen en door rechtspersonen worden toegepast.

Lezen
Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?
 Nieuws   28 oktober 2019

Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?

Vanaf 1 november 2019 kunt u als werkgever alleen nog maar via eHerkenning communiceren met het UWV. Voorheen gebruikte u voor de communicatie met het UWV een UWV-account. Maakt u nog geen gebruik van eHerkenning? Zorg dan dat u dit zo snel mogelijk gaat regelen. 

Lezen
 Blog   9 oktober 2019

Een dag in het leven van een assistent-accountant!

Werken in de Accountancy saai? Nee hoor! Eline en Willeke laten je zien dat het beroep juist uitdagend en divers is. Zij zijn werkzaam als assistent-accountant op de controle-afdeling en nemen je mee in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden