De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   12 februari 2020

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?

Op 31 januari 2020 heeft de Hoge Raad een oordeel geveld over de vraag of het redelijk is om bij een pensioenverplichting van €57.833 een buffer van ruim €550.000 aan te houden.

Casus

In deze casus is de erflaatster overleden in 2010. De erfgenamen en belanghebbenden zijn haar echtgenoot en kinderen. Alle aandelen in de bv behoren tot de huwelijksgoederengemeenschap.

Bij het vererven van aandelen is sprake van een vervreemding van de aandelen. Met de toepassing van artikel 4.17a van de Wet IB 2001 wordt het deel van de overdrachtsprijs dat betrekking heeft op het ondernemingsvermogen niet als vervreemding aangemerkt. Bij het vaststellen van het ondernemingsvermogen mag ten aanzien van de pensioenverplichting een buffer worden opgenomen voor het geval zich een slecht scenario zal voordoen. Hier moet wel een reële onderbouwing voor zijn.

Standpunten

De belanghebbenden stellen zich op het standpunt dat de risico’s verbonden aan de gedreven onderneming en aan de pensioenverplichting zodanig groot zijn, dat een buffer van €550.000 nodig is om te kunnen voldoen aan de pensioenverplichting.

De inspecteur stelt dat een bedrag van €55.000 voldoende is om als buffer aan te merken. Volgens de inspecteur zijn belanghebbenden bij het bepalen van de buffer uitgegaan van het slechtste scenario zonder rekening te houden met de grootte van de kans op dit scenario.

Oordeel Hof Arnhem-Leeuwarden

Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in deze casus dat de buffer alleen betrekking kan hebben op de risico’s die samenhangen met de pensioenverplichting, omdat hier sprake is van een pensioen-bv. Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden hebben belanghebbenden niet aannemelijk kunnen maken dat een buffer van €550.000 redelijk is. Het Hof Arnhem-Leeuwarden sluit aan bij het standpunt van de inspecteur dat een buffer van €55.000 wél redelijk is.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over een pensioenverplichting? Neem dan vrijblijvend contact op met Robin van de Graaf.

Robin van de Graaf

Fiscaal medewerker

Robin van de Graaf
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over een pensioenverplichting? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Auto van de zaak
 Nieuws   10 februari 2020

8 aandachtspunten bij een auto van de zaak

Als werknemers in een auto van de zaak mogen rijden, dan zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten bij de salarisadministratie. In dit nieuwsbericht komen 8 veel voorkomende zaken die in de praktijk spelen aan de orde. Daarnaast geven we uitleg over het bijtellingspercentage. 

Lezen
Bedrijfsopvolgingsregeling bij schenken of vererven van vastgoed-bv
 Nieuws   7 februari 2020

De bedrijfsopvolgings-regeling (BOR) bij schenken of vererven van vastgoed-bv

Geldt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) nu wel of niet bij het schenken of vererven van vastgoed-bv’s? Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat de verhuur van vastgoed wél kwalificeert als ondernemingsactiviteit en de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden toegepast.

Lezen
Blog salarisadministratie nieuwe stijl
 Blog   5 februari 2020

Het is tijd voor salarisadministratie nieuwe stijl!

Door de digitalisering van onze wereld is het steeds makkelijker om processen automatisch te laten verlopen. Waarom zouden we zelf nog handmatig cijfers invoeren als we dit ook automatisch kunnen regelen door middel van software? In deze blog neemt Joanita u mee in de nieuwe wereld van salarisadministratie. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden