De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Nieuws   2 mei

Btw teruggave op zakelijk geëtiketteerd gedeelte privéwoning met zonnepanelen

Wist u dat u bij plaatsing van zonnepanelen niet alleen als ondernemer maar ook als particulier btw kunt terugkrijgen?

Bron: SRA

Wist u dat u bij plaatsing van zonnepanelen niet alleen als ondernemer maar ook als particulier btw kunt terugkrijgen? Als u zonnepanelen op uw privéwoning plaatst, dan levert u energie aan het energienet. Dit deel van uw dakoppervlak wordt hiermee als zakelijk gezien. Als particulier komt u daardoor in aanmerking voor een eenmalige btw teruggave. 

Pand wordt als zakelijk gezien voor de btw

De zonnepanelen op uw woning wekken energie op en daarmee wordt uw dak zakelijk ingezet. Een zakelijke inzet van de woning kan voor de btw worden opgeven als ‘nuttige ruimte’. Het gebruik van ‘nuttige ruimte’ kan worden afgetrokken van de btw. Let op: het is niet mogelijk om de totale btw op het pand in aftrek te brengen.

Praktijkvoorbeeld van de btw teruggave bij de aanschaf van zonnepanelen

Onlangs stond een ondernemer voor de rechter omdat hij de totale btw op een pand wilde terugvragen. De rechter stond dit niet toe. De ondernemer mocht slechts een deel van de btw op het pand terugvragen, namelijk de btw over de ruimte die zakelijk werd ingezet (de nuttige ruimte).

In dit geval had het pand een nuttige ruimte van 72 m². De zonnepanelen hadden een omvang van 19,7 m². Daarmee kwam de totale nuttige ruimte op 91,7 m² (72 + 19,7). 

Van de beschikbare nuttige ruimte werd slechts 19,7/91,7 ofwel 21,5% zakelijk gebruikt. De rechter besloot om een aftrek van 21,5% toe te staan op de btw die drukte op de bouw van de woning. Dit kwam uit op een bedrag van € 3.146.

De uitspraak komt overeen met een eerdere uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uit 2017.

Termijn vanaf 2019

Vanaf 2019 is de btw teruggave op de aanschafkosten gebonden aan een termijn. De termijn is zes maanden na het jaar van aanschaf. Als u dit jaar zonnepanelen koopt, dan moet u voor 1 juli 2020 de btw terugvragen.

Overgangsregeling

Er is een overgangsregeling voor alle zonnepanelen die voor 2019 zijn aangeschaft. De btw op deze zonnepanelen moet voor 1 juli 2019 worden teruggevraagd, en alleen als dit nog niet is gedaan. Het  maakt dan niet uit in welk jaar de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over btw teruggave bij de aanschaf van zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek onze pagina over belastingadvies.

Deel dit nieuwsbericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Oproepcontracten gaan veranderen!
 Nieuws   24 april

Let op: oproepcontracten gaan veranderen!

Inmiddels heeft de Tweede Kamer het wetvoorstel ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ aangenomen. Dit brengt veranderingen met zich mee voor ondernemers die werken met oproepkrachten. In dit nieuwsbericht vertellen wij u wat er allemaal wijzigt en welke gevolgen dit voor u als werkgever heeft. 

Lezen
Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog
 Nieuws   17 april

Slapende dienstverbanden beëindigen?

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog wel op de loonlijst. Bij de beëindiging van zo'n dienstverband moet de werkgever een transitievergoeding betalen.

Lezen
De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie.
 Blog   11 april

Altijd én overal inzicht in uw administratie?

Altijd en overal bereikbaar zijn. Dat is de mogelijkheid die mobiele telefoons en het internet ons bieden. De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie. In deze blog beschrijft Kees de ontwikkelingen rondom de digitalisering van administraties.  

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

Aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam