De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   18 februari 2020

Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel

Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel

Bron: SRA

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor de btw voor internationale handel binnen de EU veranderd. Hierdoor moet het btw-stelsel binnen de EU-landen beter op elkaar aansluiten. Door de nieuwe regels bent u verplicht om bij intracommunautaire leveringen het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden.

De oude btw-regels

Voorheen kon een btw-ondernemer onder voorwaarden het nultarief toepassen voor intracommunautaire leveringen. De btw-ondernemer moest kunnen bewijzen dat de geleverde goederen waren ontvangen door een btw-ondernemer binnen de EU en dat de goederen ook daadwerkelijk geleverd waren vanuit het land van de leverancier. Daarnaast moest de btw-ondernemer een btw-identificatienummer hebben van de afnemer in het EU-land van aankomst.

Nu: verplicht btw-identificatienummer afnemer

Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om het btw-identificatienummer van de afnemer te vermelden op de factuur. Alleen wanneer het btw-identificatienummer op de factuur staat, mag u het nultarief toepassen. Als btw-ondernemer moet u dus alle btw-identificatienummers van uw afnemers vastleggen. Dit is nodig om een juiste btw-aangifte voor intracommunautaire prestaties en een juiste opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) in te dienen. Controleer de btw-identificatienummers altijd via het VIES.

Btw-aangifte en opgaaf ICP

In de btw-aangifte moet u de intracommunautaire leveringen vermelden. Daarnaast moet u een juiste opgaaf ICP indienen. In de opgaaf ICP worden alle intracommunautaire leveringen en/of diensten vermeld die geleverd zijn aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten.  Wanneer u eigen goederen overbrengt naar andere EU-landen, dient u de waarde van deze goederen te vermelden in de opgaaf ICP. De opgaaf ICP en de btw-aangifte moeten met elkaar overeenkomen.

Conclusie

Levert u als btw-ondernemer goederen aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de verplichting om het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over het btw-identificatienummer ? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over het btw-identificatienummer? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?
 Nieuws   13 februari 2020

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?

Als u als directeur-grootaandeelhouder (dga) of partner van een dga werkzaamheden voor de bv uitvoert, dan moet u een ‘gebruikelijk loon’ opnemen. Dit gebruikelijk loon mag niet worden vervangen door een onkostenvergoeding. Dit is onlangs beslist door het gerechtshof Amsterdam.

Lezen
Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?
 Nieuws   12 februari 2020

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?

Op 31 januari 2020 heeft de Hoge Raad een oordeel geveld over de vraag of het redelijk is om bij een pensioenverplichting van €57.833 een buffer van ruim €550.000 aan te houden. Bij het vaststellen van het ondernemingsvermogen mag ten aanzien van de pensioenverplichting een buffer worden opgenomen.  

Lezen
Auto van de zaak
 Nieuws   10 februari 2020

8 aandachtspunten bij een auto van de zaak

Als werknemers in een auto van de zaak mogen rijden, dan zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten bij de salarisadministratie. In dit nieuwsbericht komen 8 veel voorkomende zaken die in de praktijk spelen aan de orde. Daarnaast geven we uitleg over het bijtellingspercentage. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden