De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   18 februari 2020

Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel

Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel

Bron: SRA

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor de btw voor internationale handel binnen de EU veranderd. Hierdoor moet het btw-stelsel binnen de EU-landen beter op elkaar aansluiten. Door de nieuwe regels bent u verplicht om bij intracommunautaire leveringen het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden.

De oude btw-regels

Voorheen kon een btw-ondernemer onder voorwaarden het nultarief toepassen voor intracommunautaire leveringen. De btw-ondernemer moest kunnen bewijzen dat de geleverde goederen waren ontvangen door een btw-ondernemer binnen de EU en dat de goederen ook daadwerkelijk geleverd waren vanuit het land van de leverancier. Daarnaast moest de btw-ondernemer een btw-identificatienummer hebben van de afnemer in het EU-land van aankomst.

Nu: verplicht btw-identificatienummer afnemer

Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om het btw-identificatienummer van de afnemer te vermelden op de factuur. Alleen wanneer het btw-identificatienummer op de factuur staat, mag u het nultarief toepassen. Als btw-ondernemer moet u dus alle btw-identificatienummers van uw afnemers vastleggen. Dit is nodig om een juiste btw-aangifte voor intracommunautaire prestaties en een juiste opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) in te dienen. Controleer de btw-identificatienummers altijd via het VIES.

Btw-aangifte en opgaaf ICP

In de btw-aangifte moet u de intracommunautaire leveringen vermelden. Daarnaast moet u een juiste opgaaf ICP indienen. In de opgaaf ICP worden alle intracommunautaire leveringen en/of diensten vermeld die geleverd zijn aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten.  Wanneer u eigen goederen overbrengt naar andere EU-landen, dient u de waarde van deze goederen te vermelden in de opgaaf ICP. De opgaaf ICP en de btw-aangifte moeten met elkaar overeenkomen.

Conclusie

Levert u als btw-ondernemer goederen aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de verplichting om het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over het btw-identificatienummer ? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over het btw-identificatienummer? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?
 Nieuws   13 februari 2020

Gebruikelijk loon of onkostenvergoeding?

Als u als directeur-grootaandeelhouder (dga) of partner van een dga werkzaamheden voor de bv uitvoert, dan moet u een ‘gebruikelijk loon’ opnemen. Dit gebruikelijk loon mag niet worden vervangen door een onkostenvergoeding. Dit is onlangs beslist door het gerechtshof Amsterdam.

Lezen
Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?
 Nieuws   12 februari 2020

Hoeveel buffer mag u aanhouden bij een pensioenverplichting?

Op 31 januari 2020 heeft de Hoge Raad een oordeel geveld over de vraag of het redelijk is om bij een pensioenverplichting van €57.833 een buffer van ruim €550.000 aan te houden. Bij het vaststellen van het ondernemingsvermogen mag ten aanzien van de pensioenverplichting een buffer worden opgenomen.  

Lezen
Auto van de zaak
 Nieuws   10 februari 2020

8 aandachtspunten bij een auto van de zaak

Als werknemers in een auto van de zaak mogen rijden, dan zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten bij de salarisadministratie. In dit nieuwsbericht komen 8 veel voorkomende zaken die in de praktijk spelen aan de orde. Daarnaast geven we uitleg over het bijtellingspercentage. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden

Contact

Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam