De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   15 juni 2020

BOR-arresten: Hoge Raad niet eens met de staatssecretaris

BOR arresten

Bron: Taxence

De ‘bezitseis’ in de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet (ook wel de BOR genoemd) moet ervoor zorgen dat belastingplichtigen geen oneigenlijk gebruik maken van de BOR. De staatssecretaris van Financiën vond dat de beziteis ook zag op de uitbreiding van de onderneming door bedrijfsovername. De Hoge Raad was het niet eens met de staatssecretaris en heeft daarom in haar arrest van 29 mei 2020 anders geoordeeld.

Met de bezitseis wil de wetgever de doelstelling van de BOR nakomen: het uitsluitend faciliteren van een reële bedrijfsopvolging en het voorkomen van misbruik hiervan. Er is sprake van misbruik als kort voor schenken of overlijden belast beleggingsvermogen wordt omgezet naar vrijgesteld ondernemingsvermogen.

Ondernemingseis

Een onderdeel van de bezitseis is de ‘ondernemingseis’. Deze houdt in dat de vennootschap (of het concern) gedurende de bezitsperiode van vijf jaar (voorafgaand aan de schenking) of één jaar (voorafgaand aan het overlijden) dezelfde materiële onderneming moet hebben gedreven. De staatssecretaris vond dat de beziteis ook van toepassing was op de uitbreiding van de onderneming (bijvoorbeeld door aankoop van een nieuwe onderneming die dezelfde ondernemingsactiviteiten verrichtte).

Deze mening kon oneerlijke gevolgen hebben als de overname van de onderneming werd betaald uit de ‘overnamekas’. Een overnamekas geldt (in beperkte mate en onder bepaalde voorwaarden) namelijk als ondernemingsvermogen voor de BOR. Het toepassen van de bezitseis op de uitbreiding van de onderneming heeft dan als gevolg dat het vrijgestelde ondernemingsvermogen verandert in belast ondernemingsvermogen (dus het werd fiscaal behandeld als beleggingsvermogen). Zo kon de BOR dus voor behoorlijke problemen zorgen voor belastingplichtigen.

Arrest 29 mei 2020

De Hoge Raad was het niet eens met de staatssecretaris blijkt uit haar arrest van 29 mei jl. De Hoge Raad stelt dat uit de wettekst niet valt af te leiden dat de bezitseis ook van toepassing is op de uitbreiding van de onderneming. Een uitbreiding van een onderneming betekent dus niet dat belastingplichtigen een deel van de BOR-grondslag gedurende 5 respectievelijk 1 jaar kwijtraken.

Uitzonderingen

De Hoge Raad maakt een uitzondering voor situaties waarbij de overgenomen onderneming niet opgaat in de onderneming van de overnemer, maar als een zelfstandige (objectieve) onderneming moet worden gezien. Dan geldt de beziteis namelijk wel voor de overgenomen onderneming.

Of er sprake is van een zelfstandige objectieve onderneming hangt af van verschillende factoren, zoals de wijze van organisatie, de aard van activiteiten en de verwerking in de boekhouding. Als de overgenomen ondernemingsactiviteiten qua aard lijken op de aard van de bestaande ondernemingsactiviteiten, dan gaat de overgenomen onderneming op in de bestaande objectieve onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een grote kledingketen die een kledingwinkel overneemt. Als de kledingketen echter een autowinkel overneemt, dan is de autowinkel een aparte objectieve onderneming vanwege de andere aard van de activiteiten. Hiervoor geldt dan een afzonderlijke beziteis.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over de BOR? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u vragen over de BOR? Neem dan contact op met Eveline van der Wel. Zij helpt u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   10 juni 2020

Nieuwsbrief update coronamaatregelen

In deze nieuwsbrief geven wij een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen voor het bedrijfsleven. Wij proberen alle informatie actueel te houden, maar terwijl we deze nieuwsbrief schrijven, komen er steeds nieuwe aanvullingen of verbeteringen van de regelingen. Deze nieuwsbrief is geschreven met de kennis tot 10 juni 2020. 

Lezen
WAZO Partnerverlof
 Nieuws   8 juni 2020

WAZO partnerverlof en ketenmachtiging UWV

Voor kinderen geboren vanaf 1 juli 2020 hebben de partners van pas bevallen vrouwen recht op aanvullend geboorteverlof. Het geboorteverlof voor partners is eenmaal het aantal werkuren per week (dus maximaal 5 dagen). De werkgever betaalt dit verlof volledig. De werknemer kan deze dagen aanvragen en opnemen in de eerste 4 weken na de bevalling. 
 

Lezen
Subsidieregeling elektrisch rijden
 Nieuws   4 juni 2020

Subsidieregeling elektrisch rijden: aanvragen vanaf 1 juli

Vanaf vandaag komen particulieren bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van € 4.000. Bij lease of aanschaf van een gebruikte elektrische auto bedraagt de subsidie € 2.000. Particulieren kunnen de subsidie vanaf 1 juli aanvragen. De subsidie kan aangevraagd worden, nadat de koop- of leaseovereenkomst is gesloten. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden