De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   27 november 2019

8 tips om ziekteverzuim te verlagen

8 tips om ziekteverzuim te verlagen

Door: Nicola Kraaijeveld

De winter staat alweer voor de deur. De tijd waarin verzuimkosten bij veel bedrijven stijgen. Ziekteverzuim kan uw bedrijf veel geld kosten. Zo kost een zieke werknemer gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris (gemiddeld 250 euro per dag) . Maar wat kunt u doen om het ziekteverzuim te verlagen? In deze blog geef ik u 8 tips. 

Ziekteverzuim zorgt voor extra administratie, organisatie en kosten

Met het tegengaan van ziekteverzuim is veel te winnen. Een zieke werknemer moet u namelijk tot twee jaar lang zijn loon doorbetalen. Daar komen nog andere kosten bij, zoals kosten voor re-integratie, verzuimbegeleiding en vervanging. 

Verzuim van personeel betekent vaak extra admini­stratie, organisatie en kosten. U wilt natuurlijk het liefst dat medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Uw werknemers zijn goud waard. Dat merkt u pas als er eentje ziek wordt. Ziekte kunt u lang niet altijd voorkomen. Toch kunt u verzuim wel aanzienlijk verlagen. Maar hoe doet u dat? 

Een ziekteverzuimverzekering kan dan uitkomst bieden, maar zo'n verzekering vergoedt niet alle kosten. En natuurlijk wilt u dat uw werknemers zo fit mogelijk blijven. Daarom is het zinvol om het ziekteverzuim in uw bedrijf te verlagen. Hier volgen een 8 tips om het ziekteverzuim te verlagen of laag te houden.

1. Zorg voor goed ziekteverzuimbeleid

Een ziekteverzuimbeleid richt zich op het voorkomen en beperken van ziekte. Voor een goed ziekteverzuimbeleid moet u onder andere werk maken van preventie. Hoe?

  • Door samen met uw preventiemedewerker een veilige en gezonde werkomgeving te creëren.
  • Maak een sterk verzuimprotocol. Hierin staan de spelregels die gelden bij ziekte, bijvoorbeeld over de ziekmelding of het contact met de arbodienst.
  • Zorg voor een goede registratie van verzuim en begeleiding bij re-integratie.

2. Let op de signalen van ziekteverzuim

Verzuim komt soms als een totale verrassing. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn als u let op de signalen van ziekteverzuim. Als u die vroegtijdig herkent, kunt u samen met de werknemer op zoek gaan naar een oplossing en uitval voorkomen.

Een werknemer in de gevarenzone vertoont bijvoorbeeld signalen van werkstress, zoals:

  • Prikkelbaar zijn;
  • Lijkt het overzicht kwijt te zijn;
  • Maakt geen uitgeslapen indruk;
  • Heeft moeite met concentreren.

Deze signalen hoeven overigens niet altijd te wijzen op dreigend ziekteverzuim, maar kunnen wel betekenen dat er iets aan de hand is.

3. Maak verzuim bespreekbaar

Ziekteverzuim is voor veel werkgevers een heet hangijzer. Ze vinden het lastig om dit onderwerp aan te snijden in gesprekken met werknemers, omdat het al snel de privésfeer raakt. Toch hoeft het bij de juiste aanpak geen probleem te zijn om ziekteverzuim ter sprake te brengen.

Zo vinden werknemers het vaak fijn als u geïnteresseerd bent in hoe het met ze gaat. U geeft blijk van deze interesse als u hier oprecht naar vraagt zonder meteen oplossingen aan te dragen. Geef daarbij ruimte voor een antwoord.

4. Wees flexibel

Meer flexibiliteit op het werk kan zorgen voor minder ziekteverzuim. Denk aan de mogelijkheid om te bepalen waar en wanneer iemand werkt. Onderzoek of u uw medewerkers meer zeggenschap kan geven over hun werktijden. Hierdoor sluiten werk- en privéverplichtingen beter op elkaar aan en verkleint u de kans op uitval door een te hoge werkdruk. 

5. Investeer in opleidingen

Het loont om te investeren in opleidingsmogelijkheden voor uw personeel. Een hoger opleidingsbudget kan leiden tot een lager ziekteverzuim. Mogelijk heeft dit te maken met de waardering die u uitspreekt als uw medewerkers een opleiding laat volgen.

Daarnaast raken ze hierdoor niet achterop in hun professionele ontwikkeling, zodat ze beter (en dus met minder frustratie) hun werk kunnen doen. Dit verhoogt het werkplezier - en dat is het beste medicijn tegen verzuim.

6. Werk samen met andere partijen

Kleine bedrijven hebben vaak minder (financiële) middelen voor preventie. Dat hoeft u er niet van te weerhouden om de handen ineen te slaan met andere partijen. Zo kunt u samen met bedrijven uit de buurt werken aan gezonde en vitale medewerkers. Bijvoorbeeld door een bedrijventoernooi te organiseren of het personeel gezamenlijk een voordelig sportschoolabonnement aan te bieden.

7. Wijs op elkaars verantwoordelijkheid
Bij ziekteverzuim ligt de verantwoordelijkheid bij twee partijen. Aan de ene kant moet u als goed werkgever voldoende rekening houden met een zieke werknemer. Andersom mag u van een werknemer verwachten dat hij goed werknemerschap toont. Dat betekent dat hij gemaakte afspraken moet nakomen, ook als het om ziekteverzuim gaat. U hebt namelijk een contract met elkaar, dat naast een aantal rechten ook plichten met zich meebrengt. In gesprekken met uw werknemer kunt u wijzen op deze gedeelde verantwoordelijkheid.

8. Beperk de kosten door een verzuimverzekering
U kunt natuurlijk niet alle ziektegevallen voorkomen. Wilt u weten of het in uw situatie verstandig is om een verzuimverzekering af te sluiten en in welke vorm? Neem dan contact op met een onafhankelijke verzekeringsadviseur. Zo'n adviseur kan u wijzen op de beste optie voor uw bedrijf.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over ziekteverzuim? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Hulp nodig?

Bij Van Noordenne Accountants kunnen wij u helpen met de bovenstaande zaken. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

concernregeling werkkostenregeling 2020
 Nieuws   15 november 2019

Concernregeling werkkostenregeling 2020

U kunt de concernregeling toepassen als u meerdere bv’s heeft en de werkkostenregeling gebruikt. Vanaf 2020 wijzigen de regels voor de werkkostenregeling en dit is nadelig voor concerns. Let daarom vanaf volgend jaar goed op bij het toepassen van de concernregeling.

Lezen
Kleineondernemingsregeling per 1 januari 2020
 Nieuws   6 november 2019

Kleineondernemersregeling per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Vanaf 2020 heeft u niet langer te maken met een korting, maar met een vrijstelling. De vrijstelling is van toepassing als de omzet niet hoger is dan €20.000. De nieuwe regeling kan door natuurlijke personen en door rechtspersonen worden toegepast.

Lezen
blog oproepovereenkomsten
 Blog   30 oktober 2019

Oproepovereenkomsten: wat gaat er veranderen?

Het nieuwe jaar komt dichterbij en dat betekent dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking treedt. Met deze wet wil het kabinet vaste contracten aantrekkelijker maken. Hierdoor veranderen de regels voor oproepkrachten en payroll-medewerkers. In deze blog geeft Eline u een overzicht van de nieuwe regels.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam