De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   16 oktober 2019

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): wat moet u weten?

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Door: Nicola Kraaijeveld

Januari komt in zicht en dat betekent dat u als werkgever te maken krijgt met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het afgelopen jaar bent u vast, net als ik, bedolven onder artikelen en informatie. Om door de bomen het bos te zien, heb ik de 5 belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2020 op een rijtje gezet.

1. Sectorpremie laag of hoog

Er wordt onderscheid gemaakt in de sectorpremie tussen laag en hoog. Door slim met deze wijziging om te gaan, kunt u 5% in de loonkosten besparen.

Nu is de hoogte van de WW-premie nog afhankelijk van de sector waarin een bedrijf actief is. Vanaf 1 januari 2020 is het soort contract leidend. Werkgevers betalen voor vaste werknemers een lagere premie dan voor werknemers met een tijdelijk of flexibel contract. De hoofdregel is dat de lage premie geldt voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een vast aantal overeengekomen uren.

Om dit goed te registreren, moet u ervoor zorgen dat het soort contract op de loonstrook is vermeld. Als uw salarisadministratie is uitbesteed bij Van Noordenne Accountants, regelen we dit voor u.

Als u voor werknemers een lage premie afdraagt, dan moet u een kopie van de desbetreffende arbeidsovereenkomst in uw salarisadministratie hebben. Zo bent u goed voorbereid op controles vanuit de Belastingdienst. 

Er gelden twee uitzonderingen waarbij werkgevers ook het lage percentage mogen hanteren:

  • Arbeidsovereenkomsten die worden aangegaan in het kader van een leerwerktraject in beroepsbegeleidende leerweg;
  • Arbeidsovereenkomsten met werknemers die jonger zijn dan 21 jaar en niet meer dan 12 uur per week werken. 

2. Oproepovereenkomsten

Mijn collega Eline Könemann heeft zich verdiept in de wijziging in oproepovereenkomsten binnen de WAB. U leest hierover meer in haar blog. De twee belangrijkste zaken die u als werkgever moet oppakken zijn:

  • Formuleer een aanbod voor oproepkrachten die op 1 januari 2020 een jaar of langer als oproepkracht werkzaam zijn;
  • Zorg dat het oproepsysteem is aangepast aan de nieuwe regels. Oproepen uiterlijk vier dagen van tevoren, schriftelijk of digitaal oproepen, uiterlijk vier dagen van tevoren afzeggen.

3. Ontslag

Vanaf januari 2020 komt er een nieuwe berekening van de transitievergoeding. Als werkgever bent u vanaf de eerste dag van het dienstverband transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. De verhoogde transitievergoeding vanaf het 50ste levensjaar komt te vervallen. De opbouw is ⅓ deel van het maandsalaris per gewerkt dienstjaar, naar verhouding bij een gedeeltelijk gewerkt dienstjaar. Dit betekent 2,78% van het bruto maandsalaris x het aantal maanden in dienst.

Als een dienstverband in 2020 wordt beëindigd, maar het ontslagverzoek en de instemming zijn al in 2019 ingediend bij het UWV of de rechter, dan geldt nog de oude berekening van de transitievergoeding.

Daarnaast is er een nieuwe ontslaggrond: de cumulatiegrond. Deze nieuwe ontslaggrond houdt in dat ontslag ook mogelijk wordt bij een combinatie van meerdere ontslaggronden die op zichzelf onvoldoende zijn. Het kan nuttig zijn om lopende ontslagtrajecten opnieuw te beoordelen om te zien of de cumulatiegrond een uitkomst kan bieden. Bij ontslag op grond van de cumulatiegrond kan de transitievergoeding wel maximaal 50% hoger uitvallen.

Bij Van Noordenne Accountants hebben wij specialisten in huis die u kunnen adviseren bij ontslagzaken.

blog oproepovereenkomsten

4. Tijdelijke dienstverbanden

De ketenregeling (de periode waarin tijdelijke contracten kunnen worden gesloten zonder dat een vast dienstverband ontstaat) wordt verlengd van twee naar drie jaar. De tussenpoos om de keten rechtsgeldig te onderbreken blijft zes maanden en de hoeveelheid contracten blijft maximaal drie.

Van deze wettelijke regeling kan bij cao afgeweken worden door de tussenpoos te verkorten naar drie maanden als het terugkerend tijdelijk werk betreft.

Bij beëindiging of niet voortzetten op initiatief van de werkgever, is de werkgever transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. De transitievergoeding bedraagt ⅓ maandsalaris per dienstjaar, pro rato voor een gewerkt gedeelte van een dienstjaar.

5. Payroll gelijke arbeidsvoorwaarden

Payrollwerknemers vallen niet meer onder de definitie van een uitzendovereenkomst. U kunt dus geen gebruik meer maken van het uitzendbeding en de ruimere ketenregeling. Bovendien moeten payrollbedrijven de payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden bieden als de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever. Pensioen is hierop een uitzondering.  

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Advies nodig?

Wilt u meer advies over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)?
Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Blog   9 oktober 2019

Een dag in het leven van een assistent-accountant!

Werken in de Accountancy saai? Nee hoor! Eline de Rade en Willeke Timmer laten je zien dat het beroep juist uitdagend en divers is. Zij zijn werkzaam als assistent-accountant op de controle-afdeling en nemen je mee in hun dagelijkse werkzaamheden.

Lezen
In 2020 wordt de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling ruimer.
 Nieuws   2 oktober 2019

Verruiming WKR in 2020: meer ruimte voor belastingvrij extraatje!

In 2020 wordt de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) ruimer. De vrije ruimte stijgt naar 1,7% over de eerste €400.000 van de loonsom. Over het bedrag daarboven blijft de vrije ruimte 1,2%. Hierdoor kunt u als bedrijf meer besteden aan uw medewerkers.

Lezen
Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?
 Blog   25 september 2019

Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?

Het wetsvoorstel is een onderwerp van discussie geworden. Naar aanleiding van het Belastingplan 2020 wordt verwacht dat het definitieve wetsvoorstel in het 4e kwartaal van 2019 wordt ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog zetten wij voor u de belangrijkste punten op een rij.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam