De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Blog   9 oktober 2019

Een dag in het leven van een assistent-accountant: welkom in de controlepraktijk!

Door: Eline de Rade en Willeke Timmer

Werken in de Accountancy saai? Nee hoor! Eline de Rade en Willeke Timmer laten je zien dat het beroep juist uitdagend en divers is. Zij zijn werkzaam als assistent-accountant op de controle-afdeling en nemen je mee in hun dagelijkse werkzaamheden.

Wat doe je als assistent-accountant?

De werkzaamheden van een assistent-accountant in de controlepraktijk zijn erg breed. De kern van de werkzaamheden betreft de controle van de jaarrekening. Zo zetten wij controledossiers op, denken wij na over welke risico’s er spelen bij een klant, signaleren wij mogelijke afwijkingen tijdens de uitvoering van de controle en communiceren we onze bevindingen met de klant.

Om onze werkzaamheden te kunnen doen, moet je de klant goed kennen. Geen klant is hetzelfde. Om de interne processen volledig te kunnen volgen, zijn wij jaarlijks te vinden op locatie van de klant. We voeren interviews met belangrijke personen binnen de organisatie en bezoeken diverse projecten en locaties. Op die manier blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen bij onze klanten. Dit maakt het werk erg leerzaam en afwisselend.

Door het analyseren van de interne bedrijfsprocessen op locatie van de klant, krijgen we een beeld van hoe de financiële cijfers tot stand komen. Door onze kennis van de klant en betrokkenheid bij de organisatie kunnen we meedenken en adviseren over het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Leuk om te zien dat de organisatie processen kan verbeteren door jouw bijdrage!

Nadat we inzicht hebben gekregen in hoe de financiële cijfers tot stand zijn gekomen, volgt de eindejaarscontrole waarbij we daadwerkelijk de cijfers in de jaarrekening gaan controleren. Door onze kennis van de bedrijfsprocessen kunnen we risico’s inschatten die specifiek op de onderneming van toepassing zijn. Hierdoor kunnen we bepalen hoe ver we inzoomen op de post in de jaarrekening en met hoeveel nauwkeurigheid we de post controleren.

Werken en leren

Accountancy staat gelijk aan blijven leren. Door de steeds veranderende wet- en regelgeving is het belangrijk om je kennis up-to-date te houden. Wij combineren beide onze studie met werk. Hoe dat bevalt? Het is pittig om naast 4 dagen werken ook een studie te volgen. Dit vereist discipline en de juiste motivatie, anders loop je binnen de kortste keren achter of haal je je tentamens niet. Wel is onze ervaring dat je de theorie snel leert als je het ook in de praktijk tegenkomt. Daarnaast heb je altijd collega’s waarbij je kunt aankloppen als je vragen hebt over de studie.

Onze studieroutes

Willeke: “In het laatste jaar van m’n bachelor Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ben ik voor 3 dagen in de week bij Van Noordenne Accountants gaan werken. Ik heb ervoor gekozen mijn bachelor en master in voltijd af te ronden. Een snelle studieroute, maar hierdoor heb ik ook minder werkervaring opgedaan. Pas tijdens mijn post-master Accountancy ben ik voltijd gaan werken.“

Eline: “In tegenstelling tot Willeke ben ik direct na m’n hbo-propedeuse begonnen aan de deeltijd opleiding Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit. Dit betekent direct voltijd werken, naast het volgen van een studie. Het is een intensief traject, maar ik vind het leuk dat ik direct de koppeling kan leggen met de praktijk.”

Werken bij Van Noordenne Accountants

Bij Van Noordenne Accountants krijg je de tijd en ruimte om je zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. Medewerkers dragen de verantwoordelijkheid voor eigen klanten en taken die hen worden toegewezen en krijgen de kans om uitdagingen op te zoeken. Er is een goede balans tussen werk en privé. Zeker wanneer je een studie combineert met een baan is dit aspect enorm belangrijk. Daarnaast is de sfeer onder de collega’s goed. Collega’s zijn altijd bereid om bij te springen als dit nodig is. Er heerst een gezellige sfeer en er is geen hiërarchie. Samen werkt!

Wij zijn een kleinschalig en lokaal kantoor. Collega’s en klanten komen uit de regio, waardoor we dicht bij huis werken en minder in de file staan. Hoewel het kantoor misschien kleinschalig is, werken wij op de controle-afdeling samen met veel (middel)grote cliënten op zowel nationaal als internationaal niveau. 

Ons kantoor groeit snel en we ontvangen jaarlijks nieuwe opdrachten. Ontzettend leuk om zo telkens bij nieuwe bedrijven binnen te mogen komen!

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over de functie van assistent-accountant op de controle-afdeling? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Wil je bij ons kantoor komen werken?

Heb je vragen of interesse in de functie van assistent-accountant? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?
 Blog   25 september 2019

Wat moet u weten over de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap?

Het wetsvoorstel is een onderwerp van discussie geworden. Naar aanleiding van het Belastingplan 2020 wordt verwacht dat het definitieve wetsvoorstel in het 4e kwartaal van 2019 wordt ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog zetten wij voor u de belangrijkste punten op een rij.

Lezen
In onze special Miljoenennota vindt u de belangrijkste informatie.
 Nieuws   18 september 2019

Special Miljoenennota 2020

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota 2020 en het Belastingplan 2020. In de kabinetsplannen zet de regering in op het verlagen van lasten op arbeid, het tegengaan van belastingontwijking en -ontduiking, een goed Nederlands vestigingsklimaat en een groener en beter uitvoerbaar belastingstelsel.

Lezen
Leg studiekosten vast in een studiekostenbeding
 Nieuws   10 september 2019

Leg studiekosten vast in een studiekostenbeding!

Werkgevers betalen nogal eens de studiekosten van een werknemer. Als u wilt dat een werknemer deze kosten bij ontslag geheel of deels terugbetaalt, dan moet u dit vastleggen in een studiekostenbeding. Uiteraard helpen wij u graag!
 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden