De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   13 september 2019

Familiebedrijven kunnen hun werkgeverschap verbeteren. Lees onze tips!

Door: Kees de Vries

Door de krappe arbeidsmarkt wordt het als ondernemer steeds lastiger om goed personeel te vinden. Het is dus belangrijk om als werkgever positief op te vallen. Nu blijkt uit recent onderzoek dat familiebedrijven nog een verbeterslag kunnen maken. Tijd om het roer om te gooien!

Investeren in personeel en flexibele werktijden

Familiebedrijven investeren gemiddeld gezien minder in hun werknemers dan vergelijkbare niet-familiebedrijven. Het percentage van de familiebedrijven die hun medewerkers trainingen en opleidingen aanbieden ligt zo’n 12% lager dan andere bedrijven. Ook is er een groot verschil als het gaat om flexibele werktijden. Familiebedrijven bieden dit ongeveer 11% minder aan dan niet-familiebedrijven.

Uitkomsten van het rapport Winnend werkgeverschap

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport Winnend werkgeverschap. Voor dit onderzoek werden duizenden ondernemingen in 37 landen nader bekeken. Familiebedrijven hebben als werkgever een groot aandeel in Nederland. Zij zorgen samen voor 29% van het totaal aantal banen, zo becijferde het CBS.

Werknemers zijn op zes van de acht onderzochte punten gemiddeld gezien slechter af bij familiebedrijven. Naast de verschillen op het gebied van opleidingen en flexibele werktijden, voeren familiebedrijven minder vaak een actief loopbaanbeleid en is er minder aandacht voor promotie en doorgroeimogelijkheden. Ook is er minder oog voor arbeidsomstandigheden en duurzaamheid van de bedrijfsketen.

Kijk kritisch naar de managementaanpak en de arbeidsomstandigheden

Deze uitkomsten lijken tegenstrijdig aan het oude beeld dat werknemers bij familiebedrijven beter af zijn. Toch is de oplossing vrij simpel. Familiebedrijven kunnen hun werkgeverschap versterken met de managementaanpak van niet-familiebedrijven. Dat leidt zelfs tot betere financiële prestaties, zo blijkt uit het onderzoek.

In tijden van personeelsschaarste is het goed om als werkgever over deze punten na te denken. Kijk eens kritisch naar de arbeidsomstandigheden bij uw bedrijf. Misschien zijn vakantiedagen en een 40-urige werkweek wel achterhaald. U ontkomt er als werkgever niet aan dat tijden veranderen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over werkgeverschap? Neem dan vrijblijvend contact op met Kees de Vries.

Kees de Vries

Vennoot Giessen

Kees de Vries
Contact opnemen

Wij denken graag met u mee!

Bij Van Noordenne Accountants werken specialisten die u graag helpen met alle HR vraagstukken binnen uw onderneming. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Leg studiekosten vast in een studiekostenbeding
 Nieuws   10 september 2019

Leg studiekosten vast in een studiekostenbeding!

Werkgevers betalen nogal eens de studiekosten van een werknemer. Als u wilt dat een werknemer deze kosten bij ontslag geheel of deels terugbetaalt, dan moet u dit vastleggen in een studiekostenbeding. Uiteraard helpen wij u graag!

Lezen
De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld
 Nieuws   4 september 2019

De verlaging van het vennootschapsbelasting (Vpb) tarief is uitgesteld

De eerder beloofde verlaging van de winstbelasting (voor winst vanaf € 200.000) is nog een jaar uitgesteld, waardoor het vennootschapsbelasting (Vpb)-tarief pas daalt in 2021 en minder hard dan eerder was afgesproken. 

Lezen
Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen.
 Nieuws   26 augustus 2019

Personeel in dienst dat een opleiding volgt? Maak gebruik van de subsidie Praktijkleren!

Heeft u werknemers die een opleiding volgen én bij u werken? Dan is de kans groot dat u een tegemoetkoming in de kosten kunt krijgen. Wij nemen de subsidieregeling Praktijkleren samen met u door.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam