De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   14 maart 2019

Als werkgever wel of geen eigenrisicodragerschap. Zit u nog goed?

Als werkgever kunt u eigenrisicodrager zijn. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de voor- én nadelen?

Door: Joanita Bergshoeff

Voor de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW) kunt u als werkgever eigenrisicodrager zijn. Als eigenrisicodrager betaalt u dan zelf de WGA- en ZW-uitkering voor uw (ex-)werknemers die daar bij ziekte en arbeidsongeschiktheid recht op hebben. U betaalt dan geen premie aan de Belastingdienst.

Vanaf de start van de WGA- of ZW-uitkering bent u als eigenrisicodrager wel verantwoordelijk voor de ziekte/arbeidsongeschiktheid en daarmee samenhangende verplichtingen. Voor de WGA geldt een termijn van maximaal 10 jaar en voor de ZW een termijn van maximaal 2 jaar. U kunt dit risico particulier verzekeren.

Voor- of nadelig?

Zoals altijd zijn er voor- en nadelen te noemen. Deze zullen per werkgever en per situatie meer of minder van toepassing zijn. Uw keuze heeft wel altijd financiële gevolgen. Omdat u de risico’s als eigenrisicodrager zelf draagt, dan wel herverzekerd, hoeft u de premiecomponent WGA en ZW niet te betalen aan de Belastingdienst. U betaalt premie aan de verzekeraar. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet. U betaalt de premie over uw totale loonsom. Een klein verschil in het percentage kan zo toch een groot verschil maken. U kunt bij uw verzekeringsadviseur nagaan welk percentage u zou moeten betalen.

Uw premie

De premie bij de Belastingdienst wordt op beschikking afgegeven en wordt bepaald aan de hand van de schadelast van de gehele sector en geheel of gedeeltelijk door de schadelast van uw onderneming. Dit is afhankelijk van de hoogte van de loonsom van uw onderneming. Wij kunnen voor u berekenen wat de premie bij de Belastingdienst zal worden. Wellicht is dat voordeliger dan de premie bij de verzekeraar. Ook kunnen we andere voor- en nadelen bespreken, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Aanvragen of beëindigen

Voor het starten of beëindigen van het eigenrisicodragerschap moet er een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst. U kunt het eigenrisicodragerschap op 1 januari of op 1 juli laten starten of beëindigen. Maar u kunt dit maximaal eens per 3 jaar doen. Uw aanvraag moet uiterlijk 13 weken vóór de ingangsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Overweegt u om per 1 juli 2019 eigenrisicodrager te worden, of het eigenrisicodragerschap te beëindigen, dan zult u uiterlijk op 1 april het verzoek moeten indienen bij de Belastingdienst. Het is dus slim om van tevoren al te bepalen of deze overstap voor u interessant is en of u aan de voorwaarden kunt voldoen. Uiteraard zijn wij u hierbij graag van dienst.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over eigenrisicodragerschap? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadministrateur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Joanita Bergshoeff of bezoek eens onze pagina over salarisadministratie.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie.
 Nieuws   11 april 2019

Altijd én overal inzicht in uw administratie?

Altijd en overal bereikbaar zijn. Dat is de mogelijkheid die mobiele telefoons en het internet ons bieden. De wereld om ons heen is aan het digitaliseren en dat heeft ook gevolgen voor uw administratie. In deze blog beschrijft Kees de ontwikkelingen rondom de digitalisering van administraties.   

Lezen
Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Benut u de werkkostenregeling optimaal?
 Nieuws   21 februari 2019

Wel of geen eigenrisicodragerschap?

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Deze regeling kan op verschillende manieren worden gebruikt. 

Lezen
 Blog   7 februari 2019

Druk, druk, druk, maar levert dat ook winst op?

Is uw agenda constant volgepland? Ervaart u drukte en heeft u vaak tijd tekort? Vaak worden deze vragen bevestigend beantwoord. De drukte valt te verklaren door de omzetgroei in het Nederlandse MKB. Kees geeft in zijn blog aan waarom drukte niet altijd zorgt voor meer winst. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam