De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   24 mei 2019

De werkgeverslasten blijven stijgen: ook in 2019!

In 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun personeel.

Door: Kees de Vries

Als ondernemer met personeel in Nederland ben je verplicht om werkgeverslasten te betalen. Ook in 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun werknemers.

Stijgende werkgeverslasten

Aan het begin van een nieuw jaar kijken we vooruit naar wat 2019 en 2020 zakelijk gaan brengen. Ook is dit een moment om te evalueren hoe het afgelopen jaar is geweest. Tijdens deze evaluaties met ondernemers bespreken we vaak de stijgende werkgeverslasten. In 2019 betalen werkgevers weer meer voor hun personeel.

Verklaringen voor de stijging van de werkgeverslasten

De stijgingen kunnen als volgt worden verklaard. De sectorpremies dalen, maar werkgevers zijn meer kwijt aan de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) , het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en de algemene werkloosheidspremie (Awf). Ook stijgt de gemiddelde leeftijd in Nederland en krijgen pensioenfondsen bijna geen rente meer op uitstaande spaargelden. Deze rekening wordt langzaam bij de werkgevers neergelegd door de pensioenpremies te verhogen.

De stijging van de Zorgverzekeringswet en Arbeidsongeschiktheidsfonds kunnen we vrij makkelijk verklaren. De steeds hogere kosten van de zorg moeten tenslotte door iemand worden betaald. Maar waarom stijgt de WW-premie in een bloeiende economie met volop werkgelegenheid? Dat is omdat werkgevers compensatie willen voor het feit dat zij transitievergoeding moeten betalen als een werknemer twee jaar ziek is geweest. Deze compensatiemaatregel komt in 2020. Om dit te kunnen betalen wordt de WW-premie nu alvast verhoogd. Uiteindelijk draaien alle werkgevers dus op voor deze maatregel. Dan is het wel zo handig om hiervan te profiteren.

Compensatie transitievergoeding bij ziekte

Het wetsvoorstel compensatie transitievergoeding zieke werknemer is begin 2019 akkoord bevonden door de Eerste Kamer. Aan de vergoedingsregeling zijn voorwaarden verbonden. Daarnaast kent de regeling terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2015. Laat u daarom goed informeren indien u van deze compensatie gebruik kunt maken.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over de stijgende werkgeverlasten? Neem dan vrijblijvend contact op met Kees de Vries.

Kees de Vries

Vennoot Giessen

Kees de Vries
Contact opnemen

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf

Bent u benieuwd hoe wij uw onderneming kunnen ondersteunen op het gebied van salarisadministratie en HR? Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

De SRA heeft een podcast opgenomen over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht.
 Nieuws   8 mei 2019

Podcast bedrijfsoverdracht: wees er op tijd bij!

Als ondernemer krijgt u er op een zeker moment mee te maken: bedrijfsoverdracht. Dit is een complexe zaak, waar veel bij komt kijken. Daarom is het goed om een bedrijfsoverdracht op tijd voor te bereiden. De SRA heeft een podcast opgenomen over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht. 

Lezen
Uitvoering van het UBO-register: wat zijn de gevolgen voor de praktijk?
 Blog   6 mei 2019

Uitvoering van het UBO-register

Recentelijk is het implementatiewetsvoorstel voor het UBO-register ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog vertelt Eveline u meer over de manier waarop dit register tot stand is gekomen, wat het doel van dit register is en welke gevolgen het heeft voor het bedrijfsleven. 

Lezen
Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog
 Nieuws   17 april 2019

Slapende dienstverbanden beëindigen?

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog wel op de loonlijst. Bij de beëindiging van zo'n dienstverband moet de werkgever een transitievergoeding betalen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam