De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   20 augustus 2019

Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Schenkingen en erfenissen: wie heeft recht op wat?

Door: mr. Eveline van der Wel MFP RB

Stel, u krijgt een schenking en u bent getrouwd. Heeft uw echtgenoot dan ook recht op de schenking of erfenis? Of is deze alleen voor u bestemd? En wat kunt u doen? Met deze blog help ik u graag een handje op weg.

Privévermogen

Als de schenker of erflater ervoor wil zorgen dat de schenking of erfenis privé blijft, dan kan hij of zij een uitsluitingsclausule opnemen in het testament of in de schenkingsovereenkomst. Hiermee wordt de erfenis of de schenking tot het privévermogen van de ontvanger gerekend.

Op deze manier krijgt u een stukje vermogen dat alleen voor u privé is bestemd. Dit stukje staat los van het gezamenlijke vermogen dat u met uw huwelijkspartner heeft. Mocht u gaan scheiden en u bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan kan uw ex-partner geen aanspraak maken op de helft van de erfenis of schenking.

Leg alles vast!

Om problemen te voorkomen is het van belang om op papier te zetten wat u precies met het geld van de erfenis of schenking heeft gedaan. Er kan discussie ontstaan als u het geld van de schenking of erfenis op uw gemeenschappelijke rekening stort.

Vaak gebruiken mensen het geld van de erfenis of schenking voor gemeenschappelijke doeleinden zoals een vakantie of onderhoud aan het huis. Maar is het dan nog wel mogelijk om u geld terug te vragen als u gaat scheiden?

In een recente zaak oordeelde de Hoge Raad dat de ontvanger in beginsel recht houdt op een teruggave. Dit verandert als de andere echtgenoot kan aantonen dat de schenking was bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik. Het is dus noodzaak om alles goed vast te leggen. 

Voorkom discussies!

U zit natuurlijk niet op discussies te wachten. Dit kunt u voorkomen door het geldbedrag op een aparte bankrekening te storten. Als u het geld toch gebruikt voor gemeenschappelijke uitgaven, zet dan op papier wat het doel van beide partijen is. Denk hier ook aan bij investeringen en herinvesteringen. U moet zich altijd afvragen of het gaat om gemeenschappelijke zaken of dat het geldbedrag uiteindelijk moet worden teruggeven. Anders kan de vraag ontstaan of de echtgenoot meedeelt bij een eventuele waardestijging.

Tips!

Met deze tips kunt u discussies rondom uw schenking of erfenis voorkomen:

  • Stort het geld van uw erfenis of schenking op een aparte bankrekening.
  • Noteer welke bedragen u heeft ontvangen en waaraan u het geld heeft uitgegeven. Dit is ook belangrijk bij (her)investeringen.
  • Bij gemeenschappelijke uitgaven of investeringen legt u samen met uw partner vast of er recht is op vergoeding. Schrijf ook op of uw echtgenoot het oorspronkelijke bedrag terugkrijgt of dat hij/zij meedeelt in een eventuele waardestijging of waardedaling.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over schenkingen en erfenissen? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten over de schenkingen en erfenissen?

Eveline vertelt u hier graag meer over. Neem contact met haar op!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?
 Nieuws   1 augustus 2019

Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?

Als medewerkers een auto van de zaak hebben en van baan wisselen, dan moet vaak het leasecontract van de auto worden afgekocht. Onder bepaalde voorwaarden is de afkoopsom aftrekbaar.

Lezen
Als u een vakantiewoning heeft, dan moet u hierover belasting betalen in Nederland. Ook een vakantiewoning in het buitenland geldt als vermogen in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.
 Nieuws   22 juli 2019

Betaalt u belasting voor een vakantiewoning in het buitenland?

Als u een vakantiewoning heeft, dan moet u hierover belasting betalen in Nederland. Ook een vakantiewoning in het buitenland geldt als vermogen in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. 

Lezen
Vanaf 2020 stijgt de bijtelling voor een elektrische auto van 4% naar 8%.
 Nieuws   17 juli 2019

Klimaatakkoord: bijtelling elektrische auto’s stijgt naar 8%

Heeft u een elektrische auto van de zaak en gebruikt u deze ook voor privé? Let dan goed op, want vanaf 2020 stijgt de bijtelling van 4% naar 8%. Deze regeling maakt onderdeel uit van het Klimaatakkoord.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam