De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   29 december 2022

Blog: Phishing, smishing, vishing?
Wij kunnen helpen.

Auteur: Jasper Baijense

Cybercrime is tegenwoordig een groot gevaar voor bedrijven. Jaarlijks brengt het bij vele bedrijven enorme schade toe. Denk hierbij aan ransomware waarmee uw systeem op slot wordt gegooid en uw documenten pas tegen betaling weer vrijkomen. Ook het binnenhalen van een virus waarmee uw systemen geïnfecteerd worden om zo inloggegevens en andere persoonlijke informatie te stelen, zien wij vaak gebeuren. In veel van deze gevallen begint een succesvolle digitale aanval bij een eenvoudige e-mail. Phishingmails zorgen hierbij voor steeds meer gevaar omdat ze steeds lastiger te onderscheiden zijn van echte e-mails. Met een phishingtest wordt voor uw bedrijf inzichtelijk waar de risico’s liggen wanneer gepoogd wordt om bijvoorbeeld bedrijfsgegevens te stelen door middel van een phishingmail. Ook zien we dat door Phising en Vishing een kwaadwillende probeert om mensen op een slinkse manier geld afhandig te maken door geld te laten overmaken. Let daarom altijd op, verifieër of de afzender wel daadwerkelijk degene is die men zegt dat ze zijn en gooi bij twijfel of een email wel of niet veilig is, deze mail weg, bel de afzender bij twijfel.

Er zijn verschillende manieren om bewustzijn te creëren en de kans op phising, smsishing en vishing te voorkomen. Waar ik u bij kan helpen? Lees verder in mijn blog.

Phishing

Phishing is één van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Bij phishing wordt geprobeerd om inloggegevens te verkrijgen door middel van een e-mail die mensen leidt naar een valse website waar om deze gegevens wordt gevraagd. Uit onderzoek blijkt dat in circa 75% van de gevallen dat een hack of een gijzeling van systemen door middel van ransomware begint met een eenvoudige e-mail. Bedrijven die slachtoffer zijn geworden van phishing ondervinden vaak enorme schade.

Smishing
Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS of WhatsApp verstuurd wordt. Het woord smishing komt voort uit phishing en sms. Smishing is een specifieke vorm van phishing. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen via een sms of WhatsApp bericht sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van personen of bedrijven te achterhalen. Hiermee willen ze geld van personen of van uw bedrijf stelen.

Vishing

Vishing is een samenstelling van voice en phishing. Bij deze vorm kunt u gebeld worden met de vraag geld over te maken. Het gebeurt en criminelen hebben er succes mee. Ze pakken dit zogenaamde ‘vishing’ dan ook steeds slimmer aan. Zo melde de NOS dat Engelstalige neptelefoontjes in minder dan een jaar tijd wel minimaal 1,7 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt.

Awareness Training

Een awarness training wordt gegeven aan medewerkers van uw bedrijf en wordt in overleg samengesteld op uw specifieke vraagstukken of uit aan op uw bedrijfssector, hetzelfde geldt voor de anti phisingcampagne. De anti phisingcampagne wordt afgestemd op uw bedrijfssector en over meerdere dagen en doormidden van meerdere onderwerpen aan uw medewerkers gestuurd. Na afloop zullen wordt de uitkomst bespreken en kan aanvullend training, uitleg of een persoonlijk gesprek plaatsvinden om een beter bewustzijn te creëren bij uw medewerkers.

Meer informatie over dit onderwerp? Interesse in een medewerker awareness training of een anti phisingcampagne?

Neem contact met mij op!

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Jasper Baijense.

Jasper Baijense

IT service

Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuws 25 januari 2023

Meer duidelijkheid over belastbaarheid laadpaal

De Belastingdienst heeft meer duidelijkheid geboden over de eventuele belastbaarheid van een laadpaal ten behoeve van het opladen van een (semi)elektrische auto. Wat geldt er voor een elektrische auto van de zaak en wat geldt er voor een elektrische privéauto?

Lezen
Nieuws 24 januari 2023

Rentevergoeding over te veel betaalde box 3-heffing

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat de Belastingdienst een passende rentevergoeding moet geven aan een belastingplichtige die te veel box 3-heffing betaalde over de jaren 2017 en 2018.

Lezen
Nieuws 24 januari 2023

Verzoek uitstel renseigneringsverplichting/opgaaf UBD mogelijk

Betaalde u in 2022 bedragen aan natuurlijke personen? Dan moet u die bedragen uiterlijk 31 januari 2023 aan de Belastingdienst doorgeven, mits er geen uitzondering geldt. De Belastingdienst heeft toegezegd soepel om te gaan met verzoeken om uitstel voor het voldoen aan de renseigneringsverplichting.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden